Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Halal způsob porážení zvířat se v Česku zabydlel. Počet rituálů roste

  13:49aktualizováno  13:49
V loňském roce bylo v Česku poraženo 104 235 zvířat halal způsobem, z toho 102 491 bylo brojlerů, 1234 ovcí a jehňat, 310 kusů skotu a 200 kachen a hus. Rituální porážky se u bílého a červeného masa podílejí na celkovém počtu poražených zvířat v Česku dlouhodobě necelým promile, v letech 2012 a 2013 byl jejich počet ještě nižší.

Muslimové u potravin vyžadují potvrzení, že veškeré suroviny jsou halal - čisté. | foto: Foto: Archiv

Meziročně se počty poražených zvířat tímto způsobem zvýšily o 6,4 procenta. Košer způsobem bylo loni poraženo 3 383 zvířat. Vyplývá to z údajů Státní veterinární správy.

Rituální porážka

Islám kromě pravidel, co smí muslim konzumovat, také určuje, jakým způsobem má být jídlo připraveno. S tím je i spojena rituální porážka.

Zvíře by při ní mělo být položeno na zem směrem ke Kábě a zabito podříznutím hrdla, a to jedním tahem nože, při kterém dojde k přetnutí tepny, jež zásobuje mozek krví. Po podříznutí pak zvíře v některých případech může být pověšeno za zadní nohy kvůli důslednému vykrvácení (krev je pro muslimy nečistá).

V případě, že dojde k usmrcení zvířete jinak než podříznutím, či pokud zvíře uhyne před vykrvácením, je maso považováno za znehodnocené.

Zdroj: Wikipedia

Výrazem halal se označují potraviny, které muslimové smějí konzumovat. Košer se zase v gastronomii označuje jídlo splňující soubor židovských předpisů a stravovacích návyků. Současné znění zákona na ochranu zvířat proti týrání umožňuje halal i košer porážky používat, a to na základě povolení ministerstva zemědělství.

Osm rituálních jatek

V Česku je osm jatek, která mohou zvířata rituálně porážet. Většinou jsou pro ně rituální porážky ale pouze okrajovou záležitostí.

Halal certifikát má i několik tuzemských výrobců, třeba mlékárny spadající pod Agrofert. Podle mluvčího společnosti Karla Hanzelky ale v posledních letech žádné výrobky s touto certifikací nevyráběly.

Například podle majitele pražské prodejny Farah Food Shedida Bessissa poptávka po halal mase roste a ve srovnání s předchozími lety je zhruba o 30 procent vyšší, hodně zákazníků je i mezi Čechy. Nejžádanější je jehněčí a kuřecí maso nebo mix hovězího a jehněčího (mergazy, kebaby, makanek, salámy či klobásy).

Kromě masa mají zákazníci zájem také o další halal potraviny. „Většinou se to týká všech masných výrobků, salámů, másla, přepuštěného másla, dochucovadel, instantních polévek, konzerv a veškerých potravin, které neobsahují vepřové maso,“ uvedl Bessisso.

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.