Muslimové u potravin vyžadují potvrzení, že veškeré suroviny jsou halal - čisté.

Muslimové u potravin vyžadují potvrzení, že veškeré suroviny jsou halal - čisté. | foto: Foto: Archiv

Halal způsob porážení zvířat se v Česku zabydlel. Počet rituálů roste

  • 522
V loňském roce bylo v Česku poraženo 104 235 zvířat halal způsobem, z toho 102 491 bylo brojlerů, 1234 ovcí a jehňat, 310 kusů skotu a 200 kachen a hus. Rituální porážky se u bílého a červeného masa podílejí na celkovém počtu poražených zvířat v Česku dlouhodobě necelým promile, v letech 2012 a 2013 byl jejich počet ještě nižší.

Meziročně se počty poražených zvířat tímto způsobem zvýšily o 6,4 procenta. Košer způsobem bylo loni poraženo 3 383 zvířat. Vyplývá to z údajů Státní veterinární správy.

Rituální porážka

Islám kromě pravidel, co smí muslim konzumovat, také určuje, jakým způsobem má být jídlo připraveno. S tím je i spojena rituální porážka.

Zvíře by při ní mělo být položeno na zem směrem ke Kábě a zabito podříznutím hrdla, a to jedním tahem nože, při kterém dojde k přetnutí tepny, jež zásobuje mozek krví. Po podříznutí pak zvíře v některých případech může být pověšeno za zadní nohy kvůli důslednému vykrvácení (krev je pro muslimy nečistá).

V případě, že dojde k usmrcení zvířete jinak než podříznutím, či pokud zvíře uhyne před vykrvácením, je maso považováno za znehodnocené.

Zdroj: Wikipedia

Výrazem halal se označují potraviny, které muslimové smějí konzumovat. Košer se zase v gastronomii označuje jídlo splňující soubor židovských předpisů a stravovacích návyků. Současné znění zákona na ochranu zvířat proti týrání umožňuje halal i košer porážky používat, a to na základě povolení ministerstva zemědělství.

Osm rituálních jatek

V Česku je osm jatek, která mohou zvířata rituálně porážet. Většinou jsou pro ně rituální porážky ale pouze okrajovou záležitostí.

Halal certifikát má i několik tuzemských výrobců, třeba mlékárny spadající pod Agrofert. Podle mluvčího společnosti Karla Hanzelky ale v posledních letech žádné výrobky s touto certifikací nevyráběly.

Například podle majitele pražské prodejny Farah Food Shedida Bessissa poptávka po halal mase roste a ve srovnání s předchozími lety je zhruba o 30 procent vyšší, hodně zákazníků je i mezi Čechy. Nejžádanější je jehněčí a kuřecí maso nebo mix hovězího a jehněčího (mergazy, kebaby, makanek, salámy či klobásy).

Kromě masa mají zákazníci zájem také o další halal potraviny. „Většinou se to týká všech masných výrobků, salámů, másla, přepuštěného másla, dochucovadel, instantních polévek, konzerv a veškerých potravin, které neobsahují vepřové maso,“ uvedl Bessisso.