Mořské ryby, které nabízí český trh
Losos norský, skotský, kanadský, pravý... najdete na obalech. To jsou však jen obchodní názvy, nikoliv názvy živočišného druhu, které by měly u každé ryby být.
U toho nejobvyklejšího lososa, z norských farmových chovů, který se v tuzemsku prodává nejčastěji, by mělo být na obalu buď losos obecný, nebo latinsky Salmo salar.
U lososů pocházejících z Pacifiku by měl být na obalu uveden některý ze šesti druhů rodu Oncorhynchus, které žijí v severních částech Tichého oceánu - keta, čavyča, gorbuša, nerka, kisuč nebo masu.
Živočišný druh byl při testu na jednom jediném výrobku. Ačkoliv jsou výrobci povinni uvádět zemi původu, z 18 vzorků byla jen u sedmi.
Jak byla ryba zpracována? Jak s ní dál naložit? Rovnou sníst, nebo ještě dál tepelně upravovat? Nic z toho se zákazník z obalů nedozví. Mnohdy nemá ani jistotu, zda drží v ruce mražený, nebo jen chlazený výrobek.
Dva plátkové uzené lososy zakoupené do testu zabalil zahraniční výrobce jako čerstvý výrobek, český dovozce je však nabízí jako výrobek mražený. Na každé straně obalu se tedy zákazník dozví jiné informace. Na jedné se říká "uchovávejte v teplotě do +5 °C", na druhé "skladujte při -18 °C".