Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Luxus z plesnivých a zmrzlých hroznů

  10:00
Jsou sladká, pijí se v malém množství ke sladkým nebo ovocným dezertům. Jsou drahá, dvě deci stojí až 700 korun. Ledová, slámová nebo botrytická vína. Co jsou zač? Když jdou pod lis hrozny, z nichž mají vzniknout ta nejdražší vína, jsou to scvrklé hrozinky nebo zmrzlé, či dokonce plesnivé bobule.

Jak je možné, že z něčeho tak nevzhledného až odporného vznikne úžasný mok, za který jsou zákazníci ochotni zaplatit až desetinásobek ceny dobrého vína?

Princip je jednoduchý, provedení složité. Hrozny, které seschly nebo zmrzly, se zbavily části vody. Čím méně je v bobulích vody, tím více je v nich cukru a koncentrované šťávy. "Čím více vody necháte někde mimo lis, mimo mošt, mimo lahev, tím je to lepší," vysvětluje zkušený moravský vinař Josef Peřina podstatu ušlechtilých vín ledových a slámových, nebo výběrů z bobulí či cibéb.

Většinou jsou to vína bílá, třebaže se už objevilo i červené ledové. Ačkoliv jsou sladká, nepatří do kategorie dezertních dolihovaných vín, jako třeba portské nebo sherry. Jsou spíš stejného rodu jako francouzský Sauternes nebo maďarský Tokaj.

Výběr je od toho, že se vybírá
Proč by se vlastně hrozny musely sklízet hned, jakmile dozrají. Pokud jsou podzimní dny ještě dostatečně teplé, mohou se nechat zrát déle, nebo dokonce přezrát. Bobule začnou hnědnout a scvrkávat se, protože ztrácejí šťávu, obsah cukru se zvyšuje.

Když cukernatost dosáhne 24 stupňů, může vinař začít dělat výběr z hroznů. Když z přezrálých hroznů vybere bobule, které jsou už částečně napadeny plísní a mají cukernatost nejméně 27, může začít vyrábět výběr z bobulí.

Vybírat musí skutečně pečlivě. "Když si přivezu do sklepa tři metráky bobulového výběru, znamená to, že jsem osmdesát procent, tedy čtyřnásobek váhy, nechal na vinici. V tom je celá věda," říká Josef Peřina. "PVýběr je od toho, že si vinař vybírá. Kdo vybere jednou, udělá něco, kdo vybere čtyřikrát, udělá čtyřikrát tolik."
 
Plíseň, proti které vinaří nebojují
Když je podzim obzvlášť suchý a teplý, mohou se hrozny obalit ušlechtilou plísní, Botrytis cinerea. Bobule na keři vlastně seschnou do podoby suchých hrozinek. Když bobuli stisknete v prstech, vyteče z ní jen kapka moštu.

Sladkého hustého moštu, který obsahuje jen málo šťávy, o to více však cukrů a kyselin. Z něj vznikají výběry z cibéb. Třídění hroznů je velmi náročné, bobule je nutné vytrhávat z hroznů prsty nebo pinzetou. Navíc botrytida vzniká jen v některých ročnících a za příznivých podmínek. Nejraději má vlhká mlhavá rána a suchá a teplá odpoledne. Takové podmínky nejsou vždy a všude.
 
Ledová rarita
Hrozny visící na keřích v zasněženém vinohradu nejsou špatnou vizitkou zapomnětlivého hospodáře, ale znakem toho, že se vinař pokouší ze zmrzlých hroznů vyrobit ledové víno. Je to velmi riskantní podnik, který se nemusí vždy podařit.

"Záleží na tom, jaké je počasí, kdy přijde mráz, jestli hrozny dostatečně vyschnou..." říká vinař Ctirad Králík ze Sedlece. Stačí, aby se místo mrazu dostavil déšť, a veškerá práce přijde nazmar. Obtížná je i sklizeň.

"Museli jsme svařovat víno a vozit ho lidem do vinice, abychom je tam vůbec udrželi," vzpomíná Králík na zimu před třemi lety, kdy hrozny sklízeli 15. prosince při sedmnáctistupňových mrazech. "Horší je, když sice mrzne, ale jen slabě. To se musí vyjíždět do vinice kolem páté ráno, abychom hrozny dostaly do sklepa dřív, než je slunce ohřeje." Nestačí totiž, aby hrozny jednou přešly mrazem, zmrzlé se musí i lisovat.

Proč toho neudělat vagon?
Ledové víno se v Česku objevilo, stejně jako ostatní sladké výběry, až s novým vinařským zákonem, tedy zhruba před deseti lety. Jedním z prvních, kdo je začal vyrábět, je Josef Peřina z Mikulova. "Znali jsme ho už z Rakouska, ale když jsme se poprvé napili vlastního ledového moravského vína, všichni byli uneseni," vzpomíná na první pokusy s ledovým vínem.

"Na poradě v družstvu pak padaly otázky, proč toho neuděláme vagon. Mysleli si, že je to legrace. Ostatně hodně lidí se ještě dnes domnívá, že když hrozny jednou zmrznou, tak to stačí. Některá dnešní ledová vína jsou jen řídká pozlátka, která nemají právo na vysokou cenu," říká kriticky.

Podle něj musí být ledové víno husté. Jen takové si může říct o vysokou cenu a konkurovat zahraničním. Jak takové víno v obchodě poznat?

Ochutnávat a pídit se po informacích. K takto drahým vínům by měl zákazník dostat kromě povinných údajů i porci dalších informací: cukernatost moštu, obsah zbytkového cukru, bezcukernatý extrakt, kdy se sklízelo, jaký byl výnos, kolik lahví bylo vyrobeno, jaké má víno senzorické vlastnosti.

I když mu technické údaje mnoho neřeknou, samotný fakt, že se výrobce s nimi netají, napoví hodně o jeho přístupu k zákazníkům.

Autoři: ,

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Rub a líc oděvní značky Shein. Co stojí za fenoménem ještě rychlejší módy

20. dubna 2024

Shein je momentálně nejvyhledávanější oděvní značka. Je to největší prodejce rychlé módy podle...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...