A řada z nich stojí po letech růstu před zásadní a pro výrobce z jiných odvětví neobvyklou otázkou: zvýšit, nebo nezvýšit výrobu piva?
Když malý není dost malý
Příkladem může být pivovar v Černé Hoře. Ten loni uvařil 160 tisíc hektolitrů piva. Pokud však poroste dál, dá se očekávat, že za pár let se už nevejde do limitu dvě stě tisíc hektolitrů, který zaručuje malým pivovarům státní podporu v podobě daňových úlev.
Bez nich už druhým rokem existuje například severočeský pivovar Svijany. "Musíme se s tím smířit," říká ředitel František Horák.
S hranicí nelze hýbat, je stejná v celé Evropě. Daň se počítá podle stupňovitosti piva a velikosti pivovaru. U výčepní desítky dělá minimální sleva přibližně deset haléřů, u silnějších piv více.
Čím je navíc pivovar menší, tím může dosáhnout na vyšší úlevy. Velcí i malí se však shodnou na jednom – v Česku se už o moc víc piva nevypije.
Na loňském výrobním rekordu 19,8 milionu hektolitrů se třemi a půl miliony podílel export. "Očekávám, že příští rok se vyrobí přes dvacet milionů hektolitrů, zásluhu na tom ale bude mít především růst vývozu," tvrdí ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
Další možnost k růstu nabízí výroba nealkoholického piva, kterému Češi přicházejí stále více na chuť. Loni s ním začal třeba humpolecký Bernard. "Od června do konce roku jsme vyrobili dva tisíce hektolitrů," uvedl majitel pivovaru Stanislav Bernard.
Letos by rád uvařil pět tisíc hektolitrů nealka. "Chystáme se také vstoupit na německý trh," řekl Bernard. Expanze do zahraničí je podle něj pro malé pivovary velmi náročná. Tedy pokud nechtějí být dodavatelem neznačkových piv pro tamní řetězce.
Do řetězců nepůjdeme
Vařit anonymní pivo pro velké obchodníky odmítá také ředitel a většinový majitel pivovaru Černá Hora Jiří Fusek. "Je to záhuba každého výrobce. I značka samotná získá punc jakéhosi póvlu, od něhož se lidé začnou odvracet."
Uznává však, že odolat lákadlu je někdy těžké. "Nabídky bývají na obrovské objemy." Sám si zakládá na pověsti značky, a to doma i v zahraničí. "Příští týden podepíšeme smlouvu na dodávky do Číny," řekl Fusek.
Ročně dodá pivovar do nejlidnatější země světa asi osm set hektolitrů piva. Příkladem pivovaru, který roste nejen bez daňových slev, ale i bez vývozu, je už zmíněný svijanský pivovar. "Asi to pivo chutná," přemítá Horák, šéf pivovaru, ve kterém má několikaprocentní podíl akcií také herečka Jiřina Bohdalová.
Vývoz by podle něj byl problematický, protože dělají pivo nepasterované. Bez změny technologie, na které si pivovar zakládá, by však nemělo potřebnou trvanlivost.
Čím dál oblíbenější je v Česku také výroba piva v minipivovarech. Ty obvykle uvaří pouze pár set hektolitrů za rok a naprostá většina se vypije v restauraci, která k nim zpravidla patří.
Jen vloni se nových minipivovarů otevřelo dvanáct, dohromady je jich kolem šedesáti.