Svým návštěvníkům mohou nabídnout mnoho zajímavostí, k nimž patří mimo jiné pověstná produkce kaparů, nezralých poupat keře kaparovníku. Všechny turistické karty na Liparech přebíjí trumf z kategorie nepřemožitelných - aktivní vulkán Stromboli.
Charakter jihoevropských sopek je velmi rozdílný. Jestliže Vesuv připomíná podřimujícího obra a Etna naopak trvale rozzuřenou fúrii, pak z moře vystupující Stromboli vychází v tomto vulkanickém porovnání téměř jako domácí mazlíček.
Oheň a síru dští v pravidelných intervalech a do rozumné vzdálenosti. Zájemci o fantaskní podívanou z pravěku našeho světa si ji však musí řádně zasloužit -od mořské hladiny je třeba k bezpečnému výhledovému bodu urazit 900 výškových metrů.
Ačkoli révu bychom našli téměř na všech sedmi Liparských ostrovech, významnější charakter má vinohradnictví pouze na ostrůvku Salina.
Jeho výsledky stojí za to. Vedle běžných vín se zde již dva tisíce let pěstuje odrůda Malvasia, z níž místní výrobci prakticky nezměněným řemeslným způsobem vytvářejí vynikající a ušlechtilé sladké víno se sytou zlatou barvou a intenzivní broskvovou vůní. Bez zajímavosti není ani historická cesta prapůvodní odrůdy Malvasia celou Evropou.
Do Rakouska se nakonec dostala ze severoitalského údolí Val Tellina, odkud si přinesla i nové jméno, jež později dalo vznik našemu veltlínskému. Vinařství hraje velmi významnou roli také v životě obyvatel ostrova Pantellería, ležícího na opačné straně Sicílie než Liparské souostroví.
Tato nejvzdálenější evropská výspa směrem k africkému kontinentu bývá nazývána "černou perlou Středomoří", ale možná ještě přiléhavější přezdívku představuje její arabské pojmenování Ben Rye, "Dcera větru". Horký saharský vítr Sirocco tu vane s ničící silou a nutí vinaře neustále budovat, opravovat a zvyšovat ochranné zídky, za nimiž se na vulkanických půdách krčí vinná réva.
Také zde dosahuje nejvyšší kvality sladké víno, nesoucí název Moscato di Pantellería. Má několik variant s různým obsahem cukru i alkoholu, ale největší dokonalosti a slávy dosahuje jeho špičková a velmi vzácná verze Passito di Pantelería. Vyrábí se z přezrálých a částečně vysušených hroznů odrůdy Zibibbo, patřící do rodiny muškátů a nazývané též Moscato d'Alessandria.
Ta nezapře arabský původ, jméno Zebib se vztahuje k dávnému tuniskému vládci z dob, kdy Pantellería byla pod arabskou nadvládou. Ani tehdy vinohradnictví neupadalo - Zibibbo bylo muslimy ceněno jako chutná stolní odrůda.
Její obliba v podobě konzumních hroznů nakonec přetrvala až do nedávných časů, kdy ji z trhu vytlačily "bezsemínkové" odrůdy. Žádná škoda - alespoň jí zbude mnohem více pro výrobu skvělého passita.