Převážná část povinných vinohradů tehdy plodila hrozny vhodné nejvýše pro přípravu těch nejjednodušších stolních vín. Nebo šlo o vinice produkující hrozny k jídlu a na rozinky. O opravdovém vinařském průmyslu se v Mexiku může hovořit až posledních dvacet let.
Největšími nepřáteli mexických vinařů jsou sucho a teplo. Réva se může úspěšně pěstovat jenom na severu země nebo ve velkých nadmořských výškách. Například severně od Mexico City v provincii Querétaro rostou révové keře ve výškách přesahujících 2000 metrů.
Nejvýznamnější vinohradnická oblast země je na severu dlouhého poloostrova Baja California u hranic s Kalifornií, který ochlazují větry z Tichého oceánu. Zdejší vinařské regiony Guadalupe Valley a San Vicente Valley patří k nejlepším v zemi. Jsou to oblasti ležící takřka na dohled od kalifornského San Diega.
V Mexiku je kolem padesáti tisíc hektarů vinic. Především díky technologii řízeného kvašení a výsadbě kvalitních odrůd jsou mexická vína na stálém kvalitativním vzestupu a díky tomu se začínají prosazovat i na světových trzích a mezinárodních vinařských výstavách.