Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mezi hořčicemi si vybere i náročný gurmán

aktualizováno 
-
Hořčice patří mezi velmi staré pochutiny, které používali již Římané v době před Kristem. Základem všech druhů je hořčičné semeno, sůl a ocet. Další složky pak závisí na typu hořčice. Jednotlivé druhy vyráběné v Evropě se liší nejen chutí, ale také vzhledem a použitou výrobní technologií. Označují se obvykle podle oblasti nebo konkrétního místa, kde technologie v historii vznikly. Nejčastěji se evropské druhy rozlišují na hořčice německého a francouzského typu. Hořčice německého typu, rozšířené především ve střední Evropě, se vyrábějí ze semen hořčice bílé. Jsou jemnější a méně palčivé. U nás jim odpovídá plnotučná hořčice, jejíž výroba a konzumace má dlouholetou tradici a také se nejvíce kupuje. Receptury jednotlivých výrobců se obvykle liší pouze druhem použitého octa a množstvím cukru, případně koření. V jižní Evropě, zejména Francii a Belgii, se vyrábí hořčice francouzského typu. Podle místa vzniku se označuje také jako hořčice dijonská. Na její výrobu se používají semena černé, a v poslední době také hnědé hořčice. Pro tento typ je charakteristická ostrá pálivá chuť a výrazně žlutohnědá barva. Mezi další ostré hořčice patří ruská a anglická. Díky své velmi pálivé, drsné a často i slané chuti však nejsou ve střední Evropě příliš oblíbené. V západní Evropě se vyrábějí také ostřejší druhy, označované někdy jako hořčice belgického nebo holandského typu. Připravují se buď smícháním francouzské a německé hořčice, nebo přímo ze směsi semen černé a bílé hořčice. Z těchto semen se vyrábí u nás a v Rakousku oblíbená kremžská hořčice. Chuťově je jemná a díky vyššímu procentu cukru také nasládlá. Při její výrobě se podle původních receptur používal vinný ocet a mošt, nyní se však nahrazuje běžným kvasným octem. Kromě základních typů hořčic existují jejich ochucené varianty, jako například s estragonem, zeleným pepřem, koprem nebo křenem.

Hořčice - hodnocení:

Výrobce: BONECO, Benešov

Cena za 100 g: 2,40
Konzervační látky (g/kg): neobsahuje
Barviva: přírodní
Celkové hodnocení: ****
Poznámky: výrazně palčivá

Výrobce: SENF, Břvany

Cena za 100 g: 1,75
Konzervační látky (g/kg): 1,01
Barviva: syntetická
Celkové hodnocení: ****
Poznámky: mírně nahořklá

Výrobce: MALVA, Chlumec nad Cidlinou

Cena za 100 g: 1,60
Konzervační látky (g/kg): 0,9
Barviva: syntetická
Celkové hodnocení: ***
Poznámky: výrazně palčivá

Výrobce: Albertium, Horšovský Týn

Cena za 100 g: 1,80
Konzervační látky (g/kg): 0,99
Barviva: syntetická
Celkové hodnocení: ***
Poznámky: palčivá, mírně nahořklá

Výrobce: St. Nicolaus, Liptovský Mikuláš

Cena za 100 g: 4,70
Konzervační látky (g/kg): neobsahuje
Barviva: neobsahuje
Celkové hodnocení: ***
Poznámky: výrazně palčivá

Výrobce: Euronova, Brno

Cena za 100 g: 2
Konzervační látky (g/kg): neobsahuje
Barviva: přírodní
Celkové hodnocení: ***
Poznámky: palčivá

Výrobce: NOVA, Sobotka

Cena za 100 g: 1,45
Konzervační látky (g/kg): 1,11
Barviva: syntetická
Celkové hodnocení: **
Poznámky: hrubě mletá, palčivá, mírně nahořklá

Výrobce: KAND, Dobruška

Cena za 100 g: 7,40
Konzervační látky (g/kg): 1,02
Barviva: syntetická
Celkové hodnocení: **
Poznámky: žluklá, zatuchlá, nahořklá, trpká chuť, z tuby vytéká voda

Výrobce: KONUS, Litoměřice, provoz Bohušovice n. Ohří

Cena za 100g: 2,90
Konzervační látky (g/kg): 1,44
Barviva: syntetická
Celkové hodnocení: **
Poznámky: žluklá, zatuchlá chuť

Výrobce: ALBA plus, Pardubice

Cena za 100 g: 2,90
Konzervační látky (g/kg): neobsahuje
Barviva: syntetická
Celkové hodnocení: ***

Poznámky: Stupnice celkového hodnocení - vynikající, velmi dobrá, průměrná, podprůměrná, velmi špatná. Celkové hodnocení zahrnuje senzorické posouzení (vzhled, chuť, jemnost mletí a ostrost) a dodržení přípustného množství obsahu konzervačních látek (kyseliny benzoové a sorbové). Nejvyšší přípustné množství kyseliny benzoové je 1g/kg (hodnoty u hořčic Kand a Senf jsou na hranici přijatelnosti a lze je vzhledem k přesnosti stanovení akceptovat). Kyselinu sorbovou neobsahovala žádná hořčice.

Pramen: Vysoká škola chemicko-technologická


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu
Většina směsi z toxických vajec na Slovensku již byla použita

Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil, které v uplynulých týdnech skončily ve čtyřech bratislavských hotelech, byla již...  celý článek

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

Druhé finálové utkání hokejové extraligy mezi Kometou a Zlínem (18. dubna)...
Podniky diskriminovaly nevidomé i fanoušky Komety, odhalila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích. Inspektoři za to uložili tři pokuty v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.