Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Česko si udrželo dvě michelinské hvězdy. Dobrých restaurací přibylo

  11:01aktualizováno  15:44
Restaurace Alcron hotelu Radisson Romana Pauluse a La Degustation Oldřicha Sahajdáka mají už třetí rok prestižní michelinskou hvězdu. Rozhodli o tom komisaři v nejnovějším evropském kulinárním průvodci na rok 2014. Praha je v něm jako jediné české město.

Kuchaři Oldřich Sahajdák (La Degustation Boheme Bourgeoise) a Roman Paulus (Alcron) | foto: Koláž - iDNES.cz

Letošní verdikt komisařů se však v jedné kategorii liší. Změna nastala v lidovější ceně Bib Gourmand, kterou dostávají výborné restaurace s dostupnou cenou do 850 korun. "O jednoho Biba Praha přišla a to u restaurace Le Terroir," řekl mluvčí české pobočky Michelina Daniel Cahel.

Bib

Bib je jméno známého obtloustlého maskota michelinského výrobce pneumatik. Označuje restaurace, kde se výborně najíte za cenu do 850 Kč.

Le Terroir spoluvlastní šéfkuchař Jan Punčochář, který je uznávanou hvězdou oboru. Přestože komisaři svá rozhodnutí nezdůvodňují, podle českých gurmetů to nebude kvůli tomu, že by restaurace v něčem zklamala. Naopak by mohla aspirovat na hvězdu. Neplní však ono pravidlo "dostupné ceny" zmíněného Biba. Za večeři vydáte víc než 1 300 korun.

Biba naopak uhájily restaurace Aromi (Riccardo Lucque a Miroslav Grusz), Aureole (Jiří Král), Divinis (Zdeněk Pohlreich), Sansho (Paul Day) a Sasazu (Shahaf Shabtay).

Fotogalerie

Podle mluvčího Michelina v posledním roce přijelo do Prahy několikrát více hodnotitelů než v předchozích letech. Z většího zájmu a většího provozu na kulinárních linkách se lépe naplnil průvodce pro hlavní evropská města Main Cities in Europe, doporučovaných pražských restaurací přibylo.

Mezi nimi například nová restaurace Kalina šéfkuchaře Miroslava Kaliny, bistro Ola Kala v pražských Vinohradech, kde se vaří maso pomalým způsobem ve vakuu, nebo restaurace Pot au Feu, která si zakládá na kuchyni z čerstvých surovin a francouzském víně. Tradiční červený průvodce Michelina po Evropě dorazí do knihkupectví v půlce března.

Podívejte se, jak se Roman Paulus loni radoval z obhájené michelinské hvězdy:







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.