Letošní verdikt komisařů se však v jedné kategorii liší. Změna nastala v lidovější ceně Bib Gourmand, kterou dostávají výborné restaurace s dostupnou cenou do 850 korun. "O jednoho Biba Praha přišla a to u restaurace Le Terroir," řekl mluvčí české pobočky Michelina Daniel Cahel.
BibBib je jméno známého obtloustlého maskota michelinského výrobce pneumatik. Označuje restaurace, kde se výborně najíte za cenu do 850 Kč. |
Le Terroir spoluvlastní šéfkuchař Jan Punčochář, který je uznávanou hvězdou oboru. Přestože komisaři svá rozhodnutí nezdůvodňují, podle českých gurmetů to nebude kvůli tomu, že by restaurace v něčem zklamala. Naopak by mohla aspirovat na hvězdu. Neplní však ono pravidlo "dostupné ceny" zmíněného Biba. Za večeři vydáte víc než 1 300 korun.
Biba naopak uhájily restaurace Aromi (Riccardo Lucque a Miroslav Grusz), Aureole (Jiří Král), Divinis (Zdeněk Pohlreich), Sansho (Paul Day) a Sasazu (Shahaf Shabtay).
Podle mluvčího Michelina v posledním roce přijelo do Prahy několikrát více hodnotitelů než v předchozích letech. Z většího zájmu a většího provozu na kulinárních linkách se lépe naplnil průvodce pro hlavní evropská města Main Cities in Europe, doporučovaných pražských restaurací přibylo.
Mezi nimi například nová restaurace Kalina šéfkuchaře Miroslava Kaliny, bistro Ola Kala v pražských Vinohradech, kde se vaří maso pomalým způsobem ve vakuu, nebo restaurace Pot au Feu, která si zakládá na kuchyni z čerstvých surovin a francouzském víně. Tradiční červený průvodce Michelina po Evropě dorazí do knihkupectví v půlce března.
Podívejte se, jak se Roman Paulus loni radoval z obhájené michelinské hvězdy:
14. března 2013 |