Jedna z oceněných restaurací La Degustation Boheme Bourgeoise

Jedna z oceněných restaurací La Degustation Boheme Bourgeoise | foto: archiv MF DNES

Michelinskou hvězdu získaly dvě české restaurace: Alcron a Degustation

  • 203
Gastronomické ocenění michelinská hvězda poprvé v historii míří k českým kuchařům v tuzemských restauracích. Kulinářské umění Romana Pauluse a Oldřicha Sahajdáka vyneslo prestižní ocenění pražským restauracím Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise.

Letos poprvé ocenění vyhráli Češi, kteří šéfují v tuzemsku. Už jednou se sice Čechovi podařilo "kulinářského Oscara" získat, ale pro restauraci v Německu.

Zároveň poprvé letos inspektoři z prestižního průvodce ocenili také českou kuchyni, kterou připravuje La Degustation Bohême Bourgeoise. Ta své menu nabízí pod vedením šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka v Haštalské ulici v centru Prahy. Jídelníček nabízí pokrmy tradiční české kuchyně, které se připravují z českých produktů z biofarem a od drobných pěstitelů.

Pražská restaurace Alcron sídlí v hotelu Radisson ve Štěpánské ulici, hotel i interiér restaurace z třicátých let je postavený ve stylu art deco. Roman Paulus, který je mimo jiné držitel titulu Kuchař roku 2009-2010, do ní přišel z pražského hotelu Hilton. Stejně jako jeho předchůdce Jiří Štift má zajímavé zahraniční zkušenosti, uvádí oficiální web oceněné luxusní restaurace. Večeře v obou restauracích vyjde řádově na tisíce korun.

Průvodce ocenil letos i další české restaurace. Ocenění Bib Gourmand, které znamená "dobré jídlo za přijatelné ceny", obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis. Nově ho pak obdržely restaurace Sansho a Monastery.

Nejvyšší michelinské ocenění v minulých letech v Česku doslova ovládl italský šéfkuchař Andrea Accordi, který ve čtyřech letech obhájil restauraci Allegro hotelu Four Seasons michelinskou hvězdu třikrát. Accordi ale dostal nabídku, která se neodmítá, a přesunul se do Petrohradu šéfovat hned několika luxusním restauracím. Bylo tedy zřejmé, že Allegro ocenění udělované na rok neobhájí.

Interiér pražské restaurace Alcron, která získala michelinskou hvězdu.

Průvodce francouzského výrobce pneumatik Michelin slouží především pro turisty. Doporučuje ubytování a také přes dva tisíce restaurací všech cenových kategorií, stylů a velikostí.

Na zkušenostech Allegra se ukázalo, že průvodce neláká jen zahraniční turisty, ale i domácí klientelu. "Zaznamenali jsme další nárůst lokální klientely, která dokáže ocenit fine dining. Více než 60 procent hostů je místních, což je pro hotelovou restauraci docela neobvyklé," řekl loni v březnu ředitel pražského hotelu Four Seasons Rene Beauchamp.