Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mikrovlnka ušetří čas i peníze

  11:45aktualizováno  11:45
Kdo ještě nemá mikrovlnnou troubu, myslí si, že ji nepotřebuje. Ale jakmile objeví její výhody, diví se, jak mohl bez ní tak dlouho být. I ta nejjednodušší ušetří mnoho času, dokonalejší nahradí i klasickou troubu.
Kombinované mikrovlnky upečou kuře i buchty.

Kombinované mikrovlnky upečou kuře i buchty. | foto: Lukáš ProcházkaMF DNES

Rozhodli jste se pořídit si mikrovlnku a nevíte jakou? Vybírat byste měli především podle toho, k čemu ji budete používat. Tomu, kdo si chce jen třikrát týdně ohřát hotové jídlo, bohatě postačí nejjednodušší a také nejlevnější přístroj. Ten, kterému obchodníci říkají monofunkční, třebaže má funkce dvě - rozmrazuje a ohřívá.

GRAFIKA: Jaké jsou typy trub

"Cena těchto modelů se pohybuje kolem tisíce korun, jejich objem je osmnáct až dvacet litrů, vejde se do nich tedy jen menší talíř. Mají nižší výkon než dražší typy a ovládají se pouze mechanicky, pomocí otočných knoflíků. Čas ohřívání lze nastavit jen po celých minutách a dobu vaření nanejvýš půl hodiny," říká Bohuslav Komín z firmy HP Tronic.

Ale i s těmito nejlevnějšími přístroji ušetříte spoustu času a peníze. Například ohřátí jedné porce masa se zelím a knedlíky na talíři zvládne mikrovlnka za dvě minuty, spotřeba energie je tedy asi třikrát menší než u elektrického sporáku.

S cenou roste komfort
Na trhu jsou však i dražší mikrovlnné trouby (2000 až 4000 korun), které umějí také jen ohřívat a rozmrazovat. Proč tedy stojí víc peněz? "S komfortem ovládání, luxusnějším designem, vyšším výkonem a velikostí roste i cena," odpovídá Bohuslav Komín.

Elektronické ovládání umožní nastavení doby ohřívání po vteřinách, některé modely mají také programy pro určitý druh potravin. Potom stačí zmáčknout tlačítko například se symbolem brambor, nastavit váhu a elektronická čidla se postarají o to, aby se pokrm uvařil rovnoměrně a za optimální dobu.

Větší rozměry dovolí vložit větší talíř třeba s pizzou, vyšší výkon umožní zase rychlejší přípravu. Dražší modely bývají barevné a leckdy mají nerezovou úpravu nejen zvenku, ale i uvnitř.

"Zákazníci mají největší zájem o monofunkční mikrovlnné trouby a trouby s grilem, zvláště ty v nižší cenové kategorii," konstatuje Pavel Sláma, výkonný ředitel společnosti Datart.

Dražší griluje i kuře
Náročnější zákazník si může pořídit mikrovlnnou troubu s grilem. Od nejlevnějších modelů, jejichž cena je nižší než 2000 korun, se nedají očekávat žádné zázraky -křupavou kůrčičku na kuřeti neudělají.

Lépe grilují mikrovlnky se zabudovaným účinnějším takzvaným quartz grilem. Trouby vybavené funkcí crisp dokážou jídlo opéct nejen shora, ale pomocí speciální pánve i zdola.

"Výsledky pečení jsou tak srovnatelné s elektrickou troubou, ale díky mikrovlnnému ohřevu se dají všechna jídla připravit za podstatně kratší dobu," říká Ján Živný, marketingový ředitel společnosti Whirlpool. "Kilogramové kuře tak připravíte za pětadvacet minut, čerstvou pizzu za dvanáct a jablkový koláč dokonce jen za devět minut."

Upeče i cukroví
Nemáte v kuchyni místo na velkou troubu, a přesto se nechcete vzdát bábovky či dobře propečeného masa? Pořiďte si kombinovanou mikrovlnku s horkovzdušným ohřevem. Pomocí cirkulace horkého vzduchu upeče třeba vánoční cukroví, buchty nebo maso, v kombinaci s mikrovlnami dokonce daleko rychleji.

V domácnosti tedy nahradí klasickou pečicí troubu. Snad jedinou její nevýhodou je malý vnitřní prostor, do kterého se pořádná husa nevejde.

Nejvybavenější modely mikrovlnek zvládnou dokonce i zdravé vaření v páře. Ve zvláštní nádobě, která se prodává s přístrojem, a pomocí speciálního programu, je možné připravit potraviny, které neztratí barvu ani vitaminy. Cena těchto modelů je samozřejmě vyšší, je nutné počítat s patnácti až dvacet tisíci korunami.

Jak se o ni starat?
Mikrovlnka je přístroj nenáročný, ale důležité je udržovat ji v čistotě, zvláště okénko, kterým prochází mikrovlnné záření. "Právě tudy mohou vnikat nečistoty ke zdroji záření a jeho selhání bývá také nejčastější závadou," říká Karel Zeman, servisní technik z Plané nad Lužnicí.

"V žádném případě by si nikdo neměl přístroj opravovat sám, unikající záření může třeba poškodit zrak. Každý technik má měřicí přístroj, kterým po opravě zjistí, zda záření neuniká ven."

Pro čištění je dobré používat mokrý hadřík s běžnými neagresivními čisticími prostředky, rozhodně žádný prášek na nádobí.

Jak používat mikrovlnnou troubu

1. Do trouby kov nepatří
Nedávejte do trouby kovové nádobí ani talíře s dekorem obsahujícím kov. Od kovů se elektromagnetické vlnění odráží a neproniká jím, takže by se v kovové nádobě jídlo neohřálo, navíc se může nádobí nebo trouba poškodit. Ideální je nádobí z varného skla, porcelánu a glazované keramiky nebo speciální plastové nádobí určené pro mikrovlnný ohřev a do mrazniček.

2. K jídlu musí vzduch
Pro ohřev nepoužívejte vzduchotěsně uzavřené nádoby nebo obaly, protože vzniklé páry mohou uzavřený obal roztrhnout a „vybouchnout“. Proto nikdy nevařte celá vejce ve skořápce a při ohřívání například párku nebo jitrnice nejprve propíchněte střívko. Také je dobré jídlo přikrýt druhým talířem nebo plastovým poklopem, který urychlí ohřívání, a navíc zabrání znečištění vnitřního prostoru mikrovlnky.

3. Pozor na ohřívání nápojů
V mikrovlnné troubě se vše ohřívá velmi rychle, to platí i pro nápoje. Protože je celá tekutina zahřívána prakticky současně, var není vidět a například mléko vzkypí velmi snadno. Zabráníte tomu tím, že ho budete ohřívat ve větší nádobě tak, aby při náhlém varu nepřeteklo. Nikdy neohřívejte tvrdý alkohol, protože hrozí jeho vznícení.

4. Délka ohřevu podle druhu
Složení potravin má vliv na délku vaření. Tuky a cukry se zahřívají rychleji než voda, naopak hustší a tužší potraviny (brambory) pomaleji než lehké a pórovité (rohlík). Půl kilogramu těsta vykyne asi za pět minut. Při přípravě většího množství potravin, než je uvedeno v návodu, nezvyšujte výkon, ale prodlužte dobu vaření.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto.
Na jihu Moravy vybíjí 65 tisíc slepic kvůli salmonele, Lidl stahuje vejce

Veterináři potvrdili bakterie salmonely v chovu nosnic v Pohořelicích na Brněnsku. Začali tam vybíjet zhruba 65 000 slepic. Chov patří firmě AG Maiwald se...  celý článek

Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu
Většina směsi z toxických vajec na Slovensku již byla použita

Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil, které v uplynulých týdnech skončily ve čtyřech bratislavských hotelech, byla již...  celý článek

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.