Podle platné normy může být špekáček vyroben jen z hovězího, vepřového či telecího masa. Další požadavky klade vyhláška ne jeho vzhled a chuť. Podobné je to u kabanosu, gothaje, šunkového salámu, ostravské klobásy nebo dalších masných výrobků.
To se má podle novely, kterou chystá ministerstvo zemědělství, změnit.
„Po dlouhých jednáních a na základě výsledků těchto jednání je v této novele vyhlášky na žádost sdružení zastupujících provozovatele potravinářských podniků navrženo vypustit standardy masných výrobků, pro které byly v minulosti stanoveny rozdílné požadavky v možnosti použít k výrobě strojně oddělené maso,“ stojí v důvodové zprávě.
Problematické může být podle spotřebitelských sdružení právě používání strojově odděleného masa, které dosud vyhláška výslovně zakazovala. Občanské sdruženi spotřebitelů Test už vydalo Protest na obranu špekáčku.
„Návrh vyhlášky zavádí nový termín ́základní surovina ́. Protože se pod onou základní surovinou skrývá nejenom maso pro výrobu masných výrobků, ale i strojně oddělené maso, tzv. separát, mohou se spotřebitelé dočkat ledasčeho,“ uvedla Ida Rozová ze sdružení Test.
„Protestujeme proti zrušení požadavků na složení špekáčku a dalších tepelně opracovaných masných výrobků.“
Ministerstvo zemědělství si od svého návrhu slibuje, že českým výrobcům částečně uleví v jejich boji s levnou zahraniční konkurencí.
„Bohužel se ukázalo, že naprostá většina českých spotřebitelů se při nakupování rozhoduje nikoli na základě kvality výrobku, nýbrž jeho ceny. Vzhledem k tomu, že EU nemá v tomto smyslu jednotnou legislativu, která by standardy pro výrobu a prodej stanovovala povinně pro všechny členské země, do Česka se začaly masově dovážet laciné uzenářské výrobky,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot deníku Právo, který o problému informoval první.
Cizí výrobky totiž podle něj české standardy nesplňovaly, zato díky nízké ceně na českém trhu jednoznačně vítězily. To prý mělo vražedné dopady na české výrobce, kteří standardy dané vyhláškou museli dodržovat.
CO ŘÍKÁ SOUČASNÁ VYHLÁŠKA O ŠPEKÁČKU?- základní suroviny: hovězí maso, vepřové maso, telecí maso - nepřipouští se použití masa strojně odděleného - konzistence: pružná, křehká, soudržná - vzhled v nákroji a vypracování – na řezu vychlazeného výrobku barva světle až tmavě růžová, špekové - kostky nepravidelně rozložené, připouští se drobná měkká zrna kolagenních částic, vzduchové dutinky v menším rozsahu a mírně vytavený tuk - chuť a vůně: příjemná po čerstvé uzenině a koření, přiměřeně slaná a kořeněná, po ohřátí na skusu výrobek šťavnatý |