Resort zapracovává tyto změny do novely zákona o potravinách a zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, které posílá do připomínkového řízení. "Jde o nejrozsáhlejší změnu v potravinovém právu za posledních patnáct let," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.
Podle návrhu by se takřka veškerá kontrola potravin měla nově sjednotit pod dozorové úřady ministerstva zemědělství, které dosud kontrolují jen výrobu potravin a obchod s nimi. Tato kontrola by se však nevztahovala na specifické jídelny, jako je školní kuchyně, nemocnice či lázeňské domy.
Zdravotnictví nepovažuje přesun kompetencí za dobrý krok
Snaha úřadu se příliš nelíbí ministerstvu zdravotnictví, jehož Krajské hygienické správy dosud kontrolují kvalitu potravin v restauracích, hospodách a občerstveních. "Nápad nepovažujeme za úplně šťastný. Hygienická služba přirozeně nekontroluje jenom potraviny jako takové, ale kontroluje manipulaci s nimi, kontroluje celkové prostředí a kontext, ve kterém se pohybují," řekl iDNES.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.
Hygienici podle něj také díky své kvalifikaci a vzdělání mohou na základě výsledků epidemiologických šetření obratem přijímat příslušná opatření, jako je například očkování či karanténa, ve velmi úzké spolupráci se zdravotnickými zařízeními.
Snaha sjednotit dozor nad kvalitou potraviny vznikla v reakci na kauzu s jedovatým alkoholem, kdy roztříštěné kompetence komplikovaly možnost získat potřebné výsledky kontrol včas a komplexně. V reakci na aféru tak má příště kontrolovat kvalitu potravin v hospodách jen Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která spadá právě pod resort zemědělství.
Za šizení potraviny bude hrozit pokuta až 10 milionů korun
Vedle sjednoceného dozoru nad potravinami chce ministerstvo zvýšit pokuty pro obchodníky za nedodržení jakostních norem a rozšířit povinnost označovat zemi původu na mléčné výrobky, vepřové či kuřecí.
Prozatím mají výrobci pouze povinnost označovat zemi původu u hovězího masa, ovoce a zeleniny nebo olivového oleje. "Povinné bude také uvádění alergenních látek. To bude muset být ztučněným nebo podtrženým písmem na obale výrobku. Dále bude povinné také uvádění výživových údajů, tedy energetická hodnota, obsah tuků, bílkovin," uvedl Jindřich Fialka, ředitel odboru potravinářské výroby na ministerstvu zemědělství, který měl přípravu novely na starost.
Změny v označování vycházejí z evropské legislativy a začnou platit až od konce roku 2014. Kromě označení původu a alergenů definují také velikost písma na obalech. "Velikost písma bude v celé Evropské unii platit pro obaly nad 80 cm čtverečních 1,2 milimetru," dodal Fialka.
Zvyšují se také pokuty, které mohou kontroloři udělit. Pokud obchodník bude prodávat nekvalitní nebo špatně označené potraviny, může dostat pokutu až deset milionů místo současných tří milionů korun. Za administrativní nedostatky bude nově hrozit sankce až ve výši tří milionů korun. Pro nejtěžší prohřešky zůstává hranice na současných padesáti milionech korun.