Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Místo studentů myslivecké menu

  15:15aktualizováno  15:15
Ostrava - Ve výčepu horníci z Dolu Petr Bezruč, v zadním sále budoucí kantoři z nedalekých studentských kolejí. Půllitry plachtící vzduchem, havířská smršť vulgarismů, pach solviny i jemné voňavky čekatelek na červený diplom. To vše patřilo k legendární pivnici Plivanec v Hladnovské ulici ve Slezské Ostravě.

Na stole tehdy stával nakyslý šašlik s knedlíkem, který před třemi dny přivezla do podniku v otlučené várnici dvanáctsettrojka s nápisem Restaurace Ostrava-sever.
Takhle zůstane tahle hospoda zakódována ve vzpomínkách tisíců havířů i studentů ostravské pedagogické fakulty. Divadelní kus, který se neměnil po desetiletí, přičemž nového režiséra mohla na scénu přivést snad jedině opravdová revoluce.
Stalo se. Sametová revoluce přivedla na Plivanec restituenty, kteří zaplivané kulisy vyházely rázně z oken.
Plivanec proměnili v restauraci U Dvořáčků a postupně s ní mezi Ostraváky získali pověst vyhlášeného mysliveckého hostince.
Předrevoluční pamětník registruje převratné změny hned při vstupu. Sálem už nelétají půllitry rozzuřených havířů, zato v hejnu nad dveřmi letí hned pět vycpaných divokých kachen. A kdo dostane chuť na kančí guláš, může nejprve požehnat vycpané kančí hlavě, kdo na jelení kýtu, má možnost udělat totéž pod preparátem mohutného paroháče.
Nad okny do zahradní části hostince se procházejí vycpaní bažanti, zatímco záchodové dveře věrně hlídá sojka, i když pro gurmány je nutno dodat, že nadívanou sojčí pečínku U Dvořáčků zatím v jídelníčku nenabízejí.
Pamětník stejně nakonec sáhne po tlačence z domácího vepře, sto gramů s cibulí a malou oblohou tady podávají za mírných 22 korun.
Ale ani mladí podnikatelé, kteří ke Dvořáčkům přicházejí cíleně na myslivecký hon s naditou prkenicí, se nemusejí obávat, že by vystříleli všechny patrony. Ceny nejdou do extrémů, nejdražším jídlem v denním jídelníčku jsou srnčí medailonky na žampionech s tymiánem a staročeským bramborem za 129 korun.
Přes poledne bývá U Dvořáčků narváno a čekání na volnou židli někdy připomíná hon na lišku. Kdo ale stoličku uloví a začte se do pestrého jídelního lístku, obvykle nakonec nelituje, že se lovu zúčastnil.
Specialitou podniku, kterou zaručeně ocení každý bývalý student či havíř, jenž kdysi na Plivanci málem ztratil játra či ledviny, je čepované nealkoholické pivo. Vizuálně je navíc k nerozeznání od čepovaného Kozla na sousedním stole, ba co více, pivní čepice na čepovaném birellu se dokonce zdá krapet mohutnější.

Takto se v detaile čepuje pivo

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační foto;)
Češi spotřebují víc elektrické energie. Produkci táhne uhlí

Češi v letošním prvním pololetí spotřebovali 31 terawatthodin (TWh) elektřiny, proti stejnému období loni o 3,2 procenta více. Meziročně o 2,5 procenta na 44,5...  celý článek

V Horních Chrášťanech na Prachaticku otevřeli minipivovar. Vaří hlavně ležáky,...
Výletníky už tolik netáhnou hrady, zamíří raději do místního pivovaru

V Česku se objevil nový turistický hit. S tím, jak se v zemi neustále zvyšuje počet malých pivovarů, rychle roste i jejich obliba coby hlavního cíle výletu....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příliš výjimek a chyby úředníků, kritizuje NKÚ správu daní z příjmů

Správa daně z příjmů fyzických osob je nepřehledná a složitá pro plátce i úřady. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.