Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Unie nařizuje méně cukru do škol. Jinak mlékaři přijdou o dotace

  18:44aktualizováno  18:44
Mléčné pochoutky si dnes děti ve školách mohou koupit za sníženu, dotovanou cenu. Evropské unii však vadí, že do programu Mléko do škol spadají i výrobky, které jsou příliš sladké. Pokud se chtějí v programu udržet, budou muset ve smetanových krémech jako Bobík či Lipánek snížit obsah cukru.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Alpro

Informaci přinesly čtvrteční Hospodářské noviny. Listu to potvrdil ministr zemědělství Marian Jurečka i někteří výrobci. „Je to obecný trend a určitě k němu budeme muset přikročit. V EU se velice tvrdě diskutuje o tom, jaké výrobky by do programu měly být zařazené,“ uvedl Michal Němec, ředitel společnosti Laktea, která mléčné produkty do škol dodává.

Vedle cukrů se změny budou týkat i tuků nebo soli. Mlékaři se nyní snaží prosadit, aby nové limity nebyly příliš tvrdé. Argumentují tím, že některé produkty by se při dodržení všech norem staly nepoživatelnými, dětem nebudou chutnat, a tak přestanou mléčné výrobky jíst. To se týká především smetanových krémů.

Přijít o dotace by však pro ně bylo velmi bolestivé, a na snížení obsahu cukru se proto připravují. To se týká například jihočeské Madety a jejích ochucených mlék a smetanových krémů značky Lipánek. „Snažíme se všem nařízením a vyhláškám, ať už si o nich myslíme cokoliv, přizpůsobit,“ řekla mluvčí firmy Marta Faktorová.

Program Mléko do škol vznikl před deseti lety. Loni na něj šlo celkem 60 milionů korun, 12 z toho bylo z evropských zdrojů a zbytek z národního rozpočtu.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Nebezpečný příbor, před trojdílnou sadou s karabinkou varuje ministerstvo...
Pozor na plastový příbor z Číny, varuje ministerstvo. Uvolňuje formaldehyd

Ministerstvo zdravotnictví varuje před trojdílnou sadou plastových příborů s karabinkou. Z výrobku se uvolňuje formaldehyd, který může způsobovat podráždění...  celý článek

Ilustrační foto
Vinaři mají svatého Martina, bramboráři chtějí napodobit jejich úspěch

Pěstitelé brambor odstartovali projekt na podporu konzumace raných odrůd. Věří, že se jim podaří napodobit úspěch, jaký mají vinaři se svatomartinským vínem....  celý článek

Ústav konzervace potravin VŠCHT Praha porovnával kvalitu stejných výrobků...
PŘEHLEDNĚ: Které výrobky jsou v Česku šizené a které lepší než v Německu

Méně masa, více separátu, menší množství sýru ve stejně velké krabičce. I tak upravují výrobci tytéž produkty pro zákazníky v různých zemích. Podívejte se na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.