"Nový je i systém chlazení - pivo se chladí od sudu až k samému kohoutu," popisuje novinku Krýsl, přední propagátor péče o kvalitu českého piva a zdůrazňuje: "Za čepováním piva stojí vždy hostinský. Zařízení mu může jen pomoci."
Takže: Za vším hledej člověka?
Ano. Hezká, upravená hospoda ještě neznamená kvalitní pivo. Pamatuji si, že naproti historické bráně Prazdroje byl před lety vyhlášený bufet. Právě tam čepovali pivo tak trochu na způsob hladinky. Ačkoliv to nebyl příliš nóbl podnik, lidé tam chodili nejen za nějakým tím soustem, ale i za dobrým pivem.
Nové výčepní zařízení pochází přímo z dílny lidí z Prazdroje?
Ano, systém chlazení, použité materiály a vlastně celé zařízení vychází z našich návrhů. Třeba pokovení titanem jsme použili kvůli vyšší trvanlivosti celé výčepní hlavy. Ta by se tak mohla používat podstatně déle, než třeba keramické výčepy. Jen design výčepu pro nás zpracovávalo specializované pražské studio.
Vy osobně patříte k propagátorům čepování piva na takzvanou hladinku, kdy nápoj pokrývá vrstva husté, krémové pivní pěny, která nepřesahuje přes okraj sklenice. Bude moderní výčep umět i tohle?
Nová výčepní hlava jde osadit jak běžným pákovým kohoutem, tak i naším speciálním otočným kohoutem nazvaným Nostalgie, který jsme vytvořili na základě historických zařízení právě pro hladinku.
Na čepu hospod se objevuje stále více druhů piv. Jaká je v kraji nejčastěji používaná kombinace ze sortimentu plzeňské pivovarské skupiny?
Je spousta hospod, které jedou dominantně jednu značku, třeba desítku. Ale stále častější rozšiřují nabídku. V případě naší produkce je stále obvyklejší vést třeba desítku Gambrinus, dvanáctku Pilsner Urquell a černého Velkopopovického kozla. Takže zákazníci si mohou dát i řezané.
Prý v poslední době stoupá spotřeba piva čepovaného na úkor piva v lahvích či plechovkách?
Je tu takový trend. A myslím, že je logický - lidé se chtějí více bavit. V hospodách a podobných podnicích nyní mohou hrát od šipek přes bowling, je tu obrovské množství hudebních klubů, přibyly sportbary. Třeba právě v Plzni vyrostlo v posledních letech mnoho restaurací, kde hosty čekají doplňkové služby a možnosti k zábavě.