"Mezi světlými výčepními pivy získal nejvíc bodů od poroty Moravan z litovelského pivovaru," uvedl Richard Morávek ze spolupořadatelské firmy. V soutěži garantované Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze soupeřilo sedmatřicet pivních značek, což je o šest méně než v minulém roce.
Soutěž Zlatý pohár Pivex uznávají pivovarští odborníci jako jednu z nejprestižnějších a nejobjektivnějších v zemi. "Je to proto, že odborné komise rozhodčích, které se skládají se zástupců zúčastněných pivovarů a vědců z potravinářského a sladařského ústavu, hodnotí pivní vzorky anonymně a rozhodují pod notářským dohledem," míní Morávek.
Podobná kritéria objektivity podle něj splňuje už jen soutěž České pivo, kterou pořádá Český svaz pivovarů a sladoven.
Soutěž, ve které se letos sešlo 18 druhů výčepních piv a 19 ležáků, má dvě kola. Poprvé hodnotí rozhodčí chuť piva, jeho plnost, vůni a říz v listopadu, podruhé pak na konci února.
"Měly by se tak vyloučit statistické chyby při hodnocení a možné znevýhodnění některých soupeřů. Úspěch v obou kolech je pak důkazem dlouhodobé kvality, snižuje se tím prvek náhody," vysvětlil Morávek. Součástí hodnocení je také laboratorní rozbor všech vzorků. V loňské soutěži získaly Zlatý pohár Pivex světlý ležák Gambrinus premium a a mezi světlými výčepními pivy Zubr Gold.
V Brně také včera odborníci vybrali krále výčepních. V Pivovarské restauraci se snažilo 37 soutěžících načepovat pivo, které bude mít nejlepší říz, a vyhrát tak v 11. ročníku klání Král výčepních.
Titul získala devětadvacetiletá Zuzana Brázdová ze Zbýšova. "Po třinácti letech za výčepem se člověk naučí pivo znát," říká. Pivo natočené od královny výčepů mohou lidé okusit v restauraci v Zastávce u Brna.
Soutěž o nejlepšího výčepního zahájila gastronomický veletrh, který až do čtvrtka hostí brněnské výstaviště.