Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Moravští vinaři snižují „obrátky“, do módy přišla lehká vína

  17:29aktualizováno  17:29
Jihomoravští vinaři drží krok se světem. Nyní se soustředí na nižší obsah alkoholu ve víně, jemuž navíc lidé přicházejí čím dál víc na chuť. Vinaři ve světě už začali alkohol snižovat. Tento trend se dostal i na Moravu a někteří výrobci mění jeho obsah v celé produkci.

Lidé raději kupují lehčí vína - nebolí po nich tolik hlava. Ilustrační foto | foto: Radek Miča, MAFRA

Vinaři z jižní Moravy dlouhá léta záviděli kolegům z teplejších krajin, že mají hrozny cukernatější a jejich vína proto mimo jiné obsahují vyšší procento alkoholu.

Jenže teď je zase všechno jinak. Otepluje se, víno je už alkoholické až moc, a aby toho nebylo málo, lidé teď jakoby naschvál přišli na chuť lehčím vínům.

Vinaři ve světě proto obsah alkoholu ve víně snižují. A dokonce to už dělají i někteří jihomoravští vinaři.

"Nejprve jsme to zkusili u dvou tří druhů. Chtěli jsme přijít na trh s tím, čeho bylo málo. Když jsme zjistili, že vína s nižším obsahem alkoholu byla prodaná jako první, přešli jsme na ně u celé produkce. Obsahují jen osm až deset, výjimečně jedenáct procent alkoholu," řekl mutěnický vinař Petr Štěpánek.

Podle jeho zkušeností je o ně zájem hlavně v létě. "Lehké pití s vámi neplácne jako pár deci těžkého červeného vína," tvrdí Štěpánek.

Souhlasí i konzumenti

"Manžel dostal několik lahví velmi kvalitního vína. Těšili jsme se, jak si na něm pochutnáme. Otevřeli jsme si lahev, ale víno bylo tak těžké, že nás po něm na druhý den bolela hlava. Po lehkém víně se vstává mnohem lépe," popsala Zdena Kolářová z Brna. Například Francouzi se snaží vyšlechtit révu s nižší cukernatostí. Snížit obsah alkoholu se však dá i jinak.

"Proces kvašení nenecháme dojít až do konce, zastavíme ho dřív. Někdy pak ve víně zůstane zbytkový cukr, ale některým lidem chutná právě takové," vysvětluje vinař Štěpánek.

Vinaři musí vínu ubírat alkohol, aby nebylo tak silné. Ilustrační foto.

Významný producent vín Miloš Michlovský s ním souhlasí: "Nějaký alkohol víno obsahovat musí, to by nebylo víno, ale nesmí ho být v něm zbytečně moc. Když má patnáct šestnáct procent alkoholu, to už je spíš poloviční griotka," upozornil producent. Přiznal, že se o trend lehkých vín jeho vinařství také zajímá. Nejen proto, že se z lehčích vín stává módní trend.

Dřív bylo víno lehčí přirozeně

"Víno s vysokým obsahem alkoholu už není poživatina, ale pochutina. Měli bychom ho vrátit z nebe na zem. Proč dělat víno, které musíme při ochutnávkách vyplivnout, protože jinak bychom se zbořili?" ptá se Michlovský.

Víno v minulosti tolik alkoholu skutečně neobsahovalo. A že ho v něm přibývá, je i důsledek klimatických změn. Ještě v osmdesátých letech obsahovalo v průměru 10 až 11 procent alkoholu, dnes je to 13 až 14 a v nejteplejších vinařských oblastech světa 15 i více procent.

"U nás záleží na ročníku, ale dá se říci, že obsah alkoholu se běžně pohybuje mezi 11 až 13 procenty," říká viceprezident Asociace sommeliérů Ivo Dvořák. Dodal, že někteří vinaři například z Jihoafrické republiky nebo Austrálie už musejí někdy obsah alkoholu dokonce omezovat.

Víno vlivem klimatických změn má vyšší cukernatost. Ilustrační foto.

"Jinak by se s ním na evropském trhu dostali do jiné celní kategorie. Unie má pro vína s obsahem alkoholu nad patnáct procent jiný celní sazebník," vysvětluje Dvořák.

Lehčí víno se zamlouvá i lékařům

Podle Miloše Michlovského se dá alkohol z vína jakoby vyoperovat. "Ale cesta vede spíš jiným směrem, pěstovat odrůdy s nižší cukernatostí," podotkl Michlovský.

Předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo vzpomíná, že v minulosti měli jihomoravští vinaři spíš opačný problém a snažili se cukernatost zvýšit. "Teď se i u nás objevují snahy ji naopak snížit, ale neřekl bych, že je to v této chvíli nějaká masová záležitost. Nepředpokládám, že to tak bude i v budoucnu," dodal.

Víno s nižším obsahem alkoholu se líbí i lékařům. Rozumná konzumace vína má na zdraví příznivý vliv, ale příliš mnoho alkoholu mu nesvědčí.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Premiér Bohuslav Sobotka při tiskové konferenci na Úřadu vlády (14. června 2017)
Je to populismus, kritizují ekonomové Sobotkovo lobbování za vyšší mzdy

Zaměstnavatelé považují snahu premiéra Bohuslava Sobotky vyzvat francouzské a rakouské nejvyšší představitele ke zvyšování mezd českým pracovníkům za...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příliš výjimek a chyby úředníků, kritizuje NKÚ správu daní z příjmů

Správa daně z příjmů fyzických osob je nepřehledná a složitá pro plátce i úřady. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky v...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kdo ušetří díky Dešťovce na splachování, mohl by zaplatit víc na stočném

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) bude doporučovat Státnímu fondu životního prostředí, aby v novém kole dotačního programu Dešťovka v případě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.