Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mražená pizza se do mikrovlnné trouby nehodí

aktualizováno 
- Milovníci pizzy se dělí na dvě skupiny. První tvrdí, že jediná správná pizza je italská - s tenkým těstem, které je nutné jen k tomu, aby udrželo pohromadě bohatou náplň. Druzí zase nedají dopustit na americkou pizzu se silnějším těstem. Mezi mraženými pizzami si spíš vyberou ti, kterým chutná varianta americká. Pokud nedají na doporučení výrobce a nebudou pizzu připravovat v mikrovlnné troubě, docela si pochutnají. Nesmí však očekávat, že hotový koláč bude vypadat stejně lákavě jako na obale. Na obrázcích výrobci nešetří dobrotami. Jsou štědří, pokud jde o rajský protlak, na ostatních ingrediencích se však rozhodně nepředají.


Prokázal to test pěti šunkových mražených pizz od různých výrobců, který proběhl v polovině ledna letošního roku v První soukromé hotelové škole v Praze za účasti odborné poroty.
Ačkoliv všechny testované pizzy měly šunku v názvu, zdá se, že s ní výrobci spíš šetřili. Někteří ji nastavili levnějším salámem. Zákazník by se tedy při výběru mražené pizzy neměl příliš orientovat podle obalu. Hotový výrobek má často do slibované představy daleko. Například na pizze Bon Giorno od firmy PANE CZ chyběla paprika, kterou sliboval obrázek, na pizze Julius Meinl byly zase místo vyobrazených plátků šunky jen nakrájené nudličky."Pizzy měly hodně těsta a málo surovin, hlavně sýra," tvrdí jeden z porotců Oleg Rizak z pražské pizzerie Mamma Mia.
Z pěti výrobců mražených pizz, které prošly testem, vyrábí klasickou tenkou italskou pizzu pouze firma Dr. Oetker. Díky tenčímu těstu je jeho pizza šťavnatější, což se o pizzách se silným těstem říci nedá. Také poměr náplně a těsta je u ní příznivější. Na talíři však nevypadá příliš vábně, při hodnocení vzhledu u poroty propadla.
I když všichni výrobci kromě Dr. Oetkera doporučují i přípravu v mikrovlnné troubě, test prokázal, že pizza se s mikrovlnami nemá příliš ráda. Mnohem lépe u porotců dopadly pizzy připravené v klasické troubě. Výjimkou byla jen pizza Mana, která i z mikrovlnky vyšla propečená a chutnala stejně jako z trouby.
"Mražené pizzy se pro přípravu v mikrovlnné troubě nehodí," míní Goran Gacov z pražské restaurace Pizza West. "Sám jsem ji tak zkoušel upéct, ale s přípravou v klasické troubě se to nedá srovnat."
Jiný názor má Miroslav Hybský z pizzerie Aldo: "Pizza se dá v mikrovlnce upéct, ale je to třeba vyzkoušet a dát pozor na zvolený výkon." Dobré je podle něj přikrýt pizzu při ohřevu speciální fólií, aby se příliš nevysušila.
Řada lidí řadí pizzu neprávem mezi nezdravé jídlo, jako jsou hranolky nebo hamburgery. "Když srovnám pizzu s bůčkem, který má šedesát procent tuku, tak pizza je se svými asi sedmi procenty podstatně lepší," říká Pavel Dlouhý z oddělení výživy 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. "Záleží pochopitelně na tom, co všechno se na ni dá. Jedna porce pizzy může být podle mého názoru přiměřený oběd nebo večeře." Tento názor potvrzují i naměřené energetické hodnoty. Třistagramová porce dodá člověku průměrně 600 až 800 kalorií, což je přibližně třetina denní energetické spotřeby dospělého duševně pracujícího člověka. Pokud si ovšem pizzu nevylepší ještě dalšími surovinami, které zatíží nejen jeho žaludek, ale také peněženku.

Mražené pizzy mají více těsta než náplně
Studenti První soukromé hotelové školy v Praze-Bohnicích upekli pod odborným dohledem svých učitelů všechny pizzy přesně podle návodu dvojím způsobem - v elektrické troubě a v mikrovlnné troubě. Pouze pizzu Dr. Oetkera pekli jen v normální troubě, protože její výrobce možnost mikrovlnného ohřevu na obalu neuvádí.
Po mikrobiologické stránce vyhověly všechny pizzy předpisům.
V pořádku byl i obsah soli, nikde nepřesahoval 2,5 %, tedy hodnotu, na kterou už musí výrobce upozornit na obale.
Proti zákonu o potravinách se však prohřešila společnost Indruch, která vyrábí pizzu Julius Meinl. Na obale uvádí pouze energetickou hodnotu, což samo o sobě nestačí. "Pokud výrobce uvádí výživovou hodnotu, musí také uvést obsah bílkovin, sacharidů a tuků," objasňuje Jan Rosmus ze Státního veterinárního ústavu.
Test však ukázal, že ani stejné výrobky od jednoho výrobce nemusí mít stejnou, nebo alespoň přibližně stejnou hmotnost. Jednotlivé pizzy od výrobce Guseppe se lišily o téměř 70 gramů, což není tak málo - pro zákazníka to představuje v přepočtu rozdíl více než šest korun.

Pizza MANA - šunková
výrobce: Euronova Brno
hmotnost: 575 g
cena za 100 g: 9,40 Kč
energ. hodnota deklarovaná/naměřená (kJ/100g): 909/909
průměr hotové pizzy: 26 cm
+ vzhledově a chuťově nejlepší, i při přípravě v mikrovlnné troubě je těsto propečené
- na hotové pizze nejsou kostky šunky jako na obrázku na obalu
celkové hodnocení: DOBRÁ

Guseppe šunková
výrobce: Guseppe Rokytnice v Orl. horách
hmotnost: 600 g
cena za 100 g: 9,20 Kč
energ. hodnota deklarovaná/naměřená (kJ/100g): 829/960
průměr hotové pizzy: 26 cm
+ poměrně dobrá chuť, nízký obsah tuku a soli
- hodně těsta a málo náplně; každá ze tří pizz má jinou váhu; při přípravě v mikrovlnné troubě nedodělaná, těsto je tuhé
celkové hodnocení: PRŮMĚRNÁ

Bon Giorno se šunkou
výrobce: Pane CZ Moravské Budějovice
hmotnost: 300 g
cena za 100 g: 12,50 Kč
energ. hodnota deklarovaná/naměřená (kJ/100g): - /885
průměr hotové pizzy: 20 cm
+ nejméně kalorická, má nejméně tuku
- při přípravě v mikrovlnné troubě je těsto pod náplní syrové a okraje tuhé a vysušené; nejnižší hmotnost náplně; v náplni není paprika, která je uvedena na obale
celkové hodnocení: PRŮMĚRNÁ

Pizza Julius Meinl
výrobce: Indruch Kopřivnice
hmotnost: 500 g
cena za 100 g: 10 Kč
energ. hodnota deklarovaná/naměřená (kJ/100g): 878/1118
průměr těsta hotové pizzy: 25 cm
+ chuťově dobrá
- při přípravě v mikrovlnné troubě nedopečená; má mnohem víc kalorií, než kolik uvádí výrobce; hotová pizza vůbec neodpovídá obrázku na obalu
celkové hodnocení: PRŮMĚRNÁ

Pizza prosciutto
výrobce: Dr. Oetker Kladno
hmotnost: 335 g
cena za 100 g: 15,80 Kč
energ. hodnota deklarovaná/naměřená (kJ/100g): 1042/945
průměr těsta hotové pizzy: 22 cm
+ chuťově dobrá, nejvyšší podíl náplně
- nejhorší vzhled, velmi tenké těsto, vysoký obsah tuku, nejdražší
celkové hodnocení: PRŮMĚRNÁ

Poznámka: celkové hodnocení bylo zpracováno na základě těchto kritérií- chuť (60 %), vzhled (40 %)

Složení poroty:
Eva Brožková, učitelka, 1. soukr. hotelová škola Praha
Goran Gacov, general manager, Pizza West Praha
Miroslav Hybský, vedoucí výroby, Pizzerie Aldo Praha
Martin Kamzík, student, 1. soukr. hotelová škola Praha
Helena Kozová, studentka, 1. soukr. hotelová škola Praha
Jan Krajňák, provozní, Pizza Go-Home Praha
Jitka Mesteková, učitelka, 1. soukr. hotelová škola Praha
Oleg Rizak, pizzař, Pizzeria Mamma Mia
Pavel Svoboda, kuchař, Pizzeria Grosseto Praha

Vítěz testu
Zlatou medaili si z testu odnesla šunková pizza MANA, kterou vyrábí společnost Euronova z Brna. Chutí i vzhledem předstihla všechny ostatní. Na rozdíl od jiných se dá poměrně dobře připravit i v mikrovlnné troubě. Vytknout se jí dá však to, že nemá velké kostky šunky, které výrobce předvádí na obrázku na obale, i to, že ji zákazník může koupit pouze v supermarketech MANA.
Výhodný nákup
Nejvíce zákazník ušetří při nákupu šunkové pizzy Guseppe od stejnojmenného výrobce. Šestisetgramové balení za pěpatapadesát korun by mohlo nasytit i dva průměrné jedlíky.

 

Aby nebyla mražená pizza jen pro kočku, je třeba ji patřičně dochutit.

Dobroty jako paprika, rajčata nebo velké kusy šunky, které jsou zobrazeny na obalech, člověk na hotové pizze většinou hledá marně.

Porotci hodnotili naslepo pizzy připravené v klasické i mikrovlnné troubě.

Pizza prosciutto, Dr. Oetker Kladno.

Výhodný nákup: Guseppe šunková, Guseppe Rokytnice v Orl. horách.

Bon Giorno se šunkou, Pane CZ Moravské Budějovice.

Pizza Julius Meinl, Indruch Kopřivnice.

Vítěz testu: Pizza MANA, Euronova Brno.

Pizza MANA - šunková upečená v běžné troubě

Guseppe šunková upečená v běžné troubě

Bon Giorno se šunkou upečená v běžné troubě

Bon Giorno se šunkou upečená v mikrovlnné troubě

Pizza Julius Meinl upečená v běžné troubě

Pizza Julius Meinl upečená v mikrovlnné troubě

Pizza prosciutto upečená v běžné troubě

Pizza prosciutto upečená v mikrovlnné troubě

Porota posuzovala jednotlivé pizzy připravené v obyčejné a mikrovlnné troubě anonymě.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Němci kralují českému maloobchodu. Následují Nizozemci a Britové

Největší obchodní řetězce na českém trhu ovládají majitelé hlavně z Německa. Ve třiceti největších řetězcích s převahou rychloobrátkového zboží, které celkem...  celý článek

Proslulý vídeňský hostinský Karl Kolarik
Nejproslulejší „český“ hostinský ve Vídni: Češi Budvar podceňují

Schweizerhaus je pravděpodobně nejslavnější vídeňská hospoda, kterou lze nalézt ve většině turistických průvodců. Už po desetiletí je neodmyslitelně spjatá s...  celý článek

Nová stáčecí linka pro plechovkové nápoje v Plzeňském Prazdroji. Za hodinu...
Prazdroj popletl jméno zakladatele, prodává plechovky s chybou

Zaměstnancům Plzeňského Prazdroje se podařilo nešťastné faux pas. Zakladatele a sládka svého prémiového ležáku Pilsner Urquell Josefa Grolla, který do Plzně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.