Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Po matce aroma, po otci ranost. Muškát s vůní květin slaví 30 let

  14:30aktualizováno  16:42
Nechybí v žádné vinotéce, hodí se jako aperitiv k husí paštice i sladkému dezertu a za pár týdnů z něj vinaři začnou vyrábět voňavý burčák. Muškát moravský, který je jednou z nejrozšířenějších nově vyšlechtěných odrůd na českých a moravských vinicích, letos slaví třicet let od zápisu do Státní odrůdové knihy.

„Vín muškátového typu je na světě spousta, ale náš Muškát moravský se pěstuje jen tady nebo na Slovensku. Pro zahraniční zákazníky se díky tomu stává raritním vínem,“ upozornil hlavní someliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Fotogalerie

Tato odrůda je navíc jednou z mála, ze kterých mohou vinaři vyrábět oblíbené svatomartinské víno. Svěží aromatická chuť a vůně jsou u zákazníků oblíbené a výborně se hodí také na výrobu burčáku. Vinaři ho pěstují na více než 400 hektarech, což je zhruba pět procent veškerých vinic v republice.

Po matce aroma, po otci ranost

Za svůj vznik vděčí Muškát moravský odborníkům ze Šlechtitelské vinařské stanice Polešovice. Na konci 50. a začátkem 60. let dostali od tehdejších státních institucí za úkol vyšlechtit odrůdu, která tehdy na vinicích scházela. Měla mít výraznější aroma i úrodnost a také delší vegetační dobu.

Mrazy zničily víno za půl miliardy, tvrdí vinaři. Někde zbyla jen pětina

Šlechtitel Václav Křivánek začal hledat vhodné rodiče. Nejlepší a nejzajímavější se jevilo spojení francouzské matky Muškát Ottonel a rakouského otce Prachttraube. Jejich vlastnosti dohromady splňovaly to, co by nová odrůda měla mít.

„Po matce má Muškát moravský aroma, po otci zase ranost, velký hrozen a kyselkavou chuť,“ vysvětlil Zdeněk Habrovanský, majitel polešovické šlechtitelské stanice.

Než se křížením, vylepšováním, klonováním a zkoušením podařilo vybrat ten nejlepší klon, uběhlo téměř třicet let. Ten vítězný měl číslo 23/33 a stal se vůbec první novou odrůdou, kterou polešovičtí znalci přispěli do odrůdové knihy. Od té doby už do ní zapsali dalších sedm nových odrůd a letos přihlásili ke zkouškám další dvě.

Právě ve slovácké vinařské podoblasti, do které patří Polešovice, Zlechov, Uherské Hradiště nebo Boršice, je muškát nejrozšířenější. Daří se mu ale na vinicích po celé republice.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Uhelná elektrárna Neurath
ANALÝZA: Plyn a zelená energie místo uhlí. Čoudící komíny ale zatím nezmizí

Ještě před deseti lety plánovali evropští energetici výstavbu 65 nových uhelných elektráren. Velká část z nich měla vyrůst v Německu, Velké Británii a...  celý článek

ilustrační snímek
České děti neumějí hospodařit s kapesným, čtvrtina si peníze půjčuje

České děti neumějí příliš hospodařit s penězi. Většina rodičů se jim sice snaží vštípit základy finanční gramotnosti prostřednictvím kapesného, podle...  celý článek

Po kauze společnosti Včelpo s ukrajinským medem, nakupuje čím dál víc zákazníků...
Veterináři pozastavili činnost Včelpu, který prodával med s antibiotiky

Jihomoravští veterináři nepravomocně pozastavili činnost společnosti Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařů. Firma se proti rozhodnutí odvolala, případ...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.