Zhruba před rokem uvedla na trh lihopalna Black Rock Spirits ze Seattlu šunkovou vodku. Oba masové destiláty byly původně míněny k míchání koktejlu Bloody Mary, ale získávají si stále větší oblibu mezi experty na míchání nápojů - a nejen mezi nimi.
"Myslím, že na jejím vzniku se podílelo trochu bláznovství a trochu opilosti," říká Toby Foster z Alaska Distillery, který přišel s novými příchutěmi inspirovanými Aljaškou. Jeho záměrem bylo uvést na trh místní vodku, která by vyčnívala z řady dalších lahví v regálech obchodů s alkoholickými nápoji.
"Snažil jsem se vymyslet něco aljašského - a co je aljašštějšího než uzený losos? Bylo to něco jako zjevení," dodává.
Samotný nápad se ukázal být tou snazší částí. Najít správný recept už bylo o trochu větší výzvou. Foster s kolegyní Scotti MacDonaldovou to zkoušeli osmačtyřicetkrát a některé z prvních 47 pokusů byly jednoduše odporné.
"Rozhodně při prvních zkouškách jsme museli mít po ruce kyblík, kdyby se nám zvednul žaludek," říká MacDonaldová. "Bylo to hodně hnusné a takové mastné. Ale jakmile se nám toho povedlo zbavit a začali jsme to jen vylepšovat, tak už to byla zábava a hra," dodává.
Základem receptu je uzený losos
Vodka patří mezi nejprodávanější destiláty v USA a v posledních pěti nebo šesti letech šel nahoru prodej jejích ochucených druhů, říká Danielle Eddyová, mluvčí rady destilovaných alkoholů v USA. Jako první byly ovocné příchuti, pak následovala zelenina a bylinky a dokonce i ruská česneková vodka. "V posledních měsících se na trhu objevila Bakon Vodka (s šunkovou příchutí), ovšem vodka s uzeným lososem je nejmimořádnější, o jaké jsme slyšeli," dodala.
Lihovar Alaska Distillery funguje pět let, a pokud je to možné, spoléhá výhradně na aljašské produkty - od obilí, přes brambory až po vodu z ledovce - a teď i na lososy lovené v Aljašském zálivu. Klíčem k příchuti nejnovější vodky je způsob, jakým se losos udí; a to je obchodním tajemstvím. Jakmile je ryba vyuzena, odstraní se kůže a zaměstnanci rozmělní jednotlivé filety. Ty jsou pak umístěny do velké kádě, kde se smísí s vysoce koncentrovaným etanolem. Z této směsi je extrahována příchuť i s výraznou, typicky lososovou barvou.
"Výsledkem je velmi koncentrovaná tekutá tresť, kterou přidáváme do své vodky. Mísíme ji za studena a ještě několikrát ji filtrujeme," vysvětluje Foster.