Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na bakterie v kuchyni stačí mýdlo a voda

aktualizováno 
K tomu, aby kuchyně nebyla semeništěm bakterií, není potřeba používat speciální antibakteriální prostředky. Stačí voda, mýdlo a běžné úklidové prostředky. K takovému závěru dospěl britský spotřebitelský časopis Which?, který vyzkoušel účinnost řady antibakteriálních prostředků obsahujících antiseptickou látku triclosan. Výrobci se snaží zákazníky přesvědčit, že od bakterií jim pomůže jen nová technologie, tvrdí členka Britské zdravotnické organizace Judy Gilley. Důkazem jsou antibakteriální mýdla. Devětadevadesáti procent bakterií, s nimiž člověk přijde do styku, se zbaví umytím rukou vodou a obyčejným mýdlem, nepotřebuje k tomu žádný speciální prostředek. Odborníci se navíc domnívají, že s antibakteriálními prostředky to může být podobně jako s léky - čím více jich budeme používat, tím méně budou proti bakteriím účinkovat. To jsou však zatím jen dohady. Jisté však je, že používáním antibakteriálních prostředků od dětství si člověk omezí svou vlastní imunitu, jeho organismus nebude v dospělosti schopen bránit se infekcím.

Kde všude číhají na kuře mikroorganismy
Hygiena může být ohrožena na všech úrovních

chov

* z trusu
* z krmení
* od hmyzu

porážka

* při kontaktu masa s vnitřnostmi nebo trusem
* při odstraňování peří na pásu

zpracování

* při porcování masa
* pokud není maso co nejrychleji zchlazeno

obchod

* pokud je v chladicím pultu teplota vyšší než +4 o C

kuchyně

* když není uloženo v lednici
* při nerespektování data spotřeby
* z nečistých rukou nebo kuchyňského náčiní během přípravy

Problém nedostatečného chlazení může nastat i během převozu od výrobce do obchodu a z obchodu domů. Auto musí být dostatečně chlazené (do +4 o C) a při cestě domů by mělo být kuře uloženo v chladicí tašce, zejména v letních měsících.
Pramen: Test-Achats Magazine, Belgie
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Test „havajských“ pizz: obrovské rozdíly v množství šunky a ananasu

Nejbohatší mražená pizza má dvakrát více šunky než ta nejchudší. A jedna čerstvě připravená chutnala hůř než vítěz mezi pizzami z mrazáků. I to ukázal test...  celý článek

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Kontroly našly u biopotravin jen minimum pochybení. Češi jim přesto nevěří

Češi biopotravinám nedůvěřují, shodují se lidé z branže. Proto také jejich spotřeba za západní Evropou zaostává. Kontroly však ukazují, že bioprodukty patří...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Češi nakupují na webu jako diví, za šest měsíců utratili 46 miliard

Internetoví prodejci letos předpokládají, že jejich obrat poprvé překročí magickou stomiliardovou hranici. Výsledky za první pololetí ukazují, že k tomuto cíli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.