Na bakterie v kuchyni stačí mýdlo a voda

K tomu, aby kuchyně nebyla semeništěm bakterií, není potřeba používat speciální antibakteriální prostředky. Stačí voda, mýdlo a běžné úklidové prostředky. K takovému závěru dospěl britský spotřebitelský časopis Which?, který vyzkoušel účinnost řady antibakteriálních prostředků obsahujících antiseptickou látku triclosan. Výrobci se snaží zákazníky přesvědčit, že od bakterií jim pomůže jen nová technologie, tvrdí členka Britské zdravotnické organizace Judy Gilley. Důkazem jsou antibakteriální mýdla. Devětadevadesáti procent bakterií, s nimiž člověk přijde do styku, se zbaví umytím rukou vodou a obyčejným mýdlem, nepotřebuje k tomu žádný speciální prostředek. Odborníci se navíc domnívají, že s antibakteriálními prostředky to může být podobně jako s léky - čím více jich budeme používat, tím méně budou proti bakteriím účinkovat. To jsou však zatím jen dohady. Jisté však je, že používáním antibakteriálních prostředků od dětství si člověk omezí svou vlastní imunitu, jeho organismus nebude v dospělosti schopen bránit se infekcím.

Kde všude číhají na kuře mikroorganismy
Hygiena může být ohrožena na všech úrovních

chov

* z trusu
* z krmení
* od hmyzu

porážka

* při kontaktu masa s vnitřnostmi nebo trusem
* při odstraňování peří na pásu

zpracování

* při porcování masa
* pokud není maso co nejrychleji zchlazeno

obchod

* pokud je v chladicím pultu teplota vyšší než +4 o C

kuchyně

* když není uloženo v lednici
* při nerespektování data spotřeby
* z nečistých rukou nebo kuchyňského náčiní během přípravy

Problém nedostatečného chlazení může nastat i během převozu od výrobce do obchodu a z obchodu domů. Auto musí být dostatečně chlazené (do +4 o C) a při cestě domů by mělo být kuře uloženo v chladicí tašce, zejména v letních měsících.
Pramen: Test-Achats Magazine, Belgie