Podle údajů statistického úřadu dosáhla loni v Česku spotřeba masa na jednoho obyvatele celkem osmdesáti kilogramů. Na drůbeží maso, které za vepřovým patří pomyslná stříbrná příčka připadlo pouhých 24 kilogramů.
Vepřové si udržuje náskok i přes rostoucí konzumaci drůbeže a také přesto, že v žebříčku oblíbenosti patří první místo jednoznačně drůbeži.
Když se agentura GfK dotazovala, které maso mají Češi v oblibě, celkem 96 procent dalo svůj hlas právě drůbežímu. Na vepřovém si pochutná 88 procent populace. Dále v oblibě následují ryby a hovězí.
„Vepřové má u nás dlouhou a hlubokou tradici,“ říká Jiří Klán z GfK. Podle něj navíc řada lidí konzumuje vepřové i ve chvíli, kdy na něj vlastně ani nemá chuť.
„Často jsou odkázaní třeba na hromadné stravování v podnicích. A když jíte třikrát týdně vepřové a jednou týdně drůbeží, propad ve statistice vám rychle vznikne,“ dodává.
Spotřeba masa v tuzemsku dosáhla vrcholu v roce 1990, kdy na jednoho obyvatele připadalo 97 kilogramů. To bylo pro srovnání zhruba 2,5krát více než v roce 1936.
V posledních letech se ale konzumace ustálila na přibližně osmdesáti kilogramech na osobu a rok. „Biologickému místu člověka v přírodě by spíše odpovídalo těch 38 kilogramů z roku 1936, nebo ještě méně,“ míní lékař Petr Sucharda z České obezitologické společnosti.
„Důležitá je ale i snaha změnit strukturu spotřeby ve prospěch zdravějších druhů, například kuřecího nebo krůtího masa,“ dodává.
JAKÉ JEDLI ČEŠI MASO | ||
---|---|---|
Rok | Druh masa | Spotřeba (v kg) |
1936 | Hovězí | 15 |
Telecí | 3 | |
Vepřové | 15 | |
Drůbeží | 2 | |
CELKEM | 38 | |
1990 | Hovězí | 28 |
Telecí | 0 | |
Vepřové | 50 | |
Drůbeží | 14 | |
CELKEM | 97 | |
2003 | Hovězí | 11 |
Telecí | 0 | |
Vepřové | 41 | |
Drůbeží | 24 | |
CELKEM | 80 | |
Poznámka: spotřeba je v kg na obyvatele a rok | ||
Pramen: ČSÚ |