Na českých talířích dominuje vepřové

  • 49
V českých kuchyních, restauracích a závodních jídelnách voní nejčastěji vepřové. Pokud by se celoroční spotřeba přepočítala na jednoho obyvatele (včetně malých dětí), připadlo by na jednoho Čecha každým rokem 41 kilogramů. To je zhruba polovina veškerého masa, které se v tuzemsku zkonzumuje.

Podle údajů statistického úřadu dosáhla loni v Česku spotřeba masa na jednoho obyvatele celkem osmdesáti kilogramů. Na drůbeží maso, které za vepřovým patří pomyslná stříbrná příčka připadlo pouhých 24 kilogramů.

Vepřové si udržuje náskok i přes rostoucí konzumaci drůbeže a také přesto, že v žebříčku oblíbenosti patří první místo jednoznačně drůbeži.

Když se agentura GfK dotazovala, které maso mají Češi v oblibě, celkem 96 procent dalo svůj hlas právě drůbežímu. Na vepřovém si pochutná 88 procent populace. Dále v oblibě následují ryby a hovězí.

„Vepřové má u nás dlouhou a hlubokou tradici,“ říká Jiří Klán z GfK. Podle něj navíc řada lidí konzumuje vepřové i ve chvíli, kdy na něj vlastně ani nemá chuť.

„Často jsou odkázaní třeba na hromadné stravování v podnicích. A když jíte třikrát týdně vepřové a jednou týdně drůbeží, propad ve statistice vám rychle vznikne,“ dodává.

Spotřeba masa v tuzemsku dosáhla vrcholu v roce 1990, kdy na jednoho obyvatele připadalo 97 kilogramů. To bylo pro srovnání zhruba 2,5krát více než v roce 1936.

V posledních letech se ale konzumace ustálila na přibližně osmdesáti kilogramech na osobu a rok. „Biologickému místu člověka v přírodě by spíše odpovídalo těch 38 kilogramů z roku 1936, nebo ještě méně,“ míní lékař Petr Sucharda z České obezitologické společnosti.

„Důležitá je ale i snaha změnit strukturu spotřeby ve prospěch zdravějších druhů, například kuřecího nebo krůtího masa,“ dodává.

JAKÉ JEDLI ČEŠI MASO
JAKÉ JEDLI ČEŠI MASO
RokDruh masaSpotřeba (v kg)
1936Hovězí15
Telecí3
Vepřové15
Drůbeží2
CELKEM38
1990Hovězí28
Telecí0
Vepřové50
Drůbeží14
CELKEM97
2003Hovězí11
Telecí0
Vepřové41
Drůbeží24
CELKEM80
Poznámka: spotřeba je v kg na obyvatele a rok
Pramen: ČSÚ

Vepřové maso - ilustrační foto


Témata: Pramen CZ