Na chomutovském mytě pečou i žraloky

Marně jsme hledali v centru Jirkova pohostinství, kde bychom se mohli posilnit chutnou krmí a svlažit rty již před jedenáctou dopolední.
Marně jsme hledali v centru Jirkova pohostinství, kde bychom se mohli posilnit chutnou krmí a svlažit rty již před jedenáctou dopolední. Všude však bylo tou dobou ještě zavřeno a vypuštěná kašna na náměstí s chrličem rybiček, otevírajícím nasucho své tlamičky, se stala symbolicky chmurnou předzvěstí. Zamířili jsme již ku Praze, když za posledními domky výpadovky z Chomutova nás po levé straně silnice zvábily rozžaté poutače restaurantu. V nevelké místnosti s pěti stoly pro cca 30 hostů je situován i prostorný, dřevem obložený výčep (sloužící i jako barpult) s opravdu bohatýrským výběrem destilátů, likérů i lahvových piv. Nad hlavami zvolna ševelí vrtule větráku, mixující zároveň všudypřítomné popové hity. Volně propojená vedlejší místnost je něco mezi jídelnou i společenským salonkem cca pro 50 osob. Na první pohled tu zaujme prosklený dlouhý salátový stolek, plný lákavě barevné, čerstvé doplňkové zeleniny. Nevelký talířek dle vlastního výběru však přijde na 64 korun. Při sklenici chladivého plzeňského piva probíráme jídelní lístek. Uspokojí ve výběru i náročného strávníka, cestujícího ze Saska do Čech. Po jedné ze dvou hutných polévek (15,50 koruny) se nabízí kolem deseti druhů hotových jídel (průměrně 50 korun). Nalezneme zde například vepřovou plec na paprice s houskovým knedlíkem, halušky s uzeným masem a zelím či vepřové ledvinky po Uhersku s rýží. Z "nabídky dne" je doporučováno cikánské vepřové žebírko s opékaným bramborem. Sýrový špíz by však nemusel hraničit s tekutostí. Zatímco "běžnou" část jídelníčku využívá hlavně poměrně stálá klientela cestáků, obchodníků, rozličných podnikatelů i ostatních pracujících spoluobčanů, speciality podniku již míří spíš na zahraniční sousedy, kteří k nám v dávných dobách přijížděli v rytmu dvoutaktů. Zbojnický špíz (83,50 koruny) přijde jistě k chuti po dlouhé cestě, ještě lákavěji vypadá vepřová panenka s chřestem (137 korun). Za produkt typicky české tradiční kuchyně se po několika pivech může jevit i pečený žralok na másle (114,90 koruny). Zatímco naše spolucestující paní Eva po chutném a sytém obědě volí sklenku červeného Bordeaux ročník 1997, 0,71 210 korun, rezolutně s kolegou odmítáme svůdný dezert. Před tureckou kávou (10 korun) však zmužníme sklenkou brandy.

Autor je spolupracovníkem redakce

RESTAURACE-PENZION NA MÝTĚ, Pražská 556, Chomutov.
Otevřeno: Pondělí - pátek 11-22 hod.
Pilsner Urquell 12° 25 korun ***
Kvalita obsluhy ****
Celkový dojem ****

Žádná hvězdička je nejmíň, pět nejvíc. Útratu si autoři platí sami, o hodnocení personál ani majitelé podniku nevědí.