Jeden litr tam přijde na 60 korun a podle prodejce pochází burčák z hroznů Irsai Oliver od místního vinaře.
"Sám jsem ty hrozny předevčírem lisoval, je to ale zatím ještě taková šťávička," přiznal prodejce.
Své řady už šikují kontroloři z brněnského pracoviště Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Zaměří se především na odhalování nepoctivců, kteří nápoj "křtí vodou". Na začátku týdne začali odebírat vzorky hroznů, které poslouží jako standardy. Alkohol z burčáku pak podrobí speciální analýze a porovnají s hodnotami naměřenými v poctivých hroznech.
"Prodejci burčáku nesou kůži na trh, proto je také nabádáme, aby si zajistili spolehlivého dodavatele. Platí to samozřejmě i naopak. Kvalitní nápoj mohou pokazit prodejci. Třeba tím, že ho falšují takzvanou exogenní vodou, ale trváme například i na určitých hygienických podmínkách," popsal Bronislav Pavelka, vedoucí oddělení kontroly vín inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně.
Podle něj budou kontroloři prohlížet také doklady o původu nápoje i to, zda má prodejce viditelně umístněny údaje s oznámením, kdo ho vyrobil. Označení "burčák" lze totiž podle zákona o vinohradnictví a vinařství použít jen pro nápoj vyrobený z tuzemských hroznů. V případě těch dovozových jde o "částečně zkvašený hroznový mošt".
Zatímco v minulosti museli brněnští inspektoři odesílat vzorky k analýze do externích laboratoří v zahraničí, případně v Praze, letos mají k dispozici vlastní unikátní laboratorní přístroj přímo v Brně. Kontroly tak budou operativnější.
"Za falšování nápoje a klamání spotřebitele hrozí prodejcům citelné pokuty," doplnil Pavelka.
Odborníci se shodují, že současný nápoj vypadá spíš na výrobek z dovezených hroznů. "I když nevylučuji ani skutečný burčák. Touhle dobou už bývá raná voňavá odrůda Irsai Oliver v takovém stavu, že se z ní burčák vyrobit dá," připouští Petr Marcinčák z Mikulovské vinařské podoblasti.
Miloš Michlovský z Vinselektu Rakvice má za to, že je škoda prodávat mok ve stádiu burčáku. "U nás teď hlavně s napětím čekáme, jaké bude víno," říká vinař.
Odborníci radí lidem burčák na stáncích u silnic nekupovat. Tam jsou zpravidla k mání ty nejhorší "patoky" a spotřebitel nemůže nekvalitní zboží reklamovat.
"Dobrý burčák dělá barva i vůně" Takovému nápoji se burčák nesmí říkat, podle zákonů jde jen o "částečně zkvašený hroznový mošt". "Opravdový burčák z našich hroznů bych čekal tak nejdříve za týden," míní Antonín Koníček. * Vůbec nepřipouštíte, že by někdo mohl burčák prodávat už teď? * namená to, že se na bručák díváte trošku svrchu? Prodejce ho může "pokřtít" vodou a pokazit ho. Kontroloři z potravinářské inspekce nemohou být na každém rohu a různých „rádobyburčáků“ je všude plno. * Jak pozná laik dobrý burčák? Může se řídit třeba barvou? * Neplatí tedy, že čím světlejší nápoj, tím lepší? |