"To je odrůda, kterou prakticky nikdo nezná, přitom se v českých zemích dříve hojně pěstovala," vysvětluje Stanislav Rudolfský. Sazenice brynštu si přivezl až ze Švýcarska.
Na vinici je v současnosti sedm set hlav této odrůdy a vždy po tisícovce rulandského bílého, šedého a modrého. Pěstovat je chce podle staré tradice takzvaně na hlavu a co nejekologičtěji.
"Mám sen, že bych nepoužíval žádnou chemii," říká. Vinici nechává zatravněnou, pouze okopává zem kolem sazenic. Na vinici tedy roste réva v symbióze s řadou bylinek a teď je tam možné trhat i jahody. Pro své plány nadchnul už desítky lidí, kteří si mohli část vinice takzvaně adoptovat.
Rudolfský se už těší na příští rok, na panenskou sklizeň. Plánuje přitom udělat i show. "Hned pod vinicí, která také nese název Nad zámkem, stával původní zámek hraběte Šporka a dosud tam zůstalo kamenné schodiště. Za starých časů tam prý po kaskádách na straně schodiště teklo při slavnostech šlechty víno. Totéž plánuji já. Po jedné straně poteče bílé a po druhé červené," těší se Rudolfský.
Podnikatel, který má tuto vinici jako koníčka (hlavně totiž víno pěstuje i vyrábí v Kutné Hoře), chce, aby vinice nejen rodila pěkné hrozny, ale i dobře vypadala.
Proto má v plánu zdejší terasy s révou podepřít kamennou zídkou a přístup na vinici umožnit po kamenném schodišti. Tak by mohla vzniknout i jakási naučná vinařská stezka propojená s prodejní galerií českých vín. Ta je umístěna ve sklepení špitálu, údajně přímo v místech, kde míval svá vína uskladněna hrabě Špork.