Na moly a potemníky platí jen čistota

Od pečení často zbyde v komoře nebo kuchyni mouka, do které se občas dostanou škůdci.
Od pečení často zbyde v komoře nebo kuchyni mouka, do které se občas dostanou škůdci. Jde hlavně o zavíječe neboli moly, a potemníky. Zavíječi (především zavíječ moučný) škodí tím, že vytvářejí vlákna a zámotky. Potemník moučný a skladištní zase klade larvy a spolu s nimi mouku rozežírají. Zavíječi a potemníci napadají nejen mouku, ale z ní se šíří i například do rýže, čokolády, kakaa, sušeného ovoce, hub či trvanlivého pečiva. Najde-li tedy spotřebitel doma v mouce brouky, neznamená to ještě, že si je přinesl z obchodu. Může mít ložisko výskytu doma v jídle, kde by to snad ani nepředpokládal. Obrana proti broukům je jednoduchá, neboť je potřeba pouze stále udržovat ve spíži čistotu. Pečlivě uklidit rozsypané zbytky sypkých potravin, zbytečně neskladovat použité a znečištěné sáčky od mouky, dobře čistit nářadí na zpracování potravin jako jsou sítka na mouku, mlýnek na strouhanku. A také věnovat pozornost všem déle skladovaným potravinám a alespoň občas je prohlédnout. Vyšší teploty, hlavně kolem 25 0 C škůdcům vyhovují, vyplatí se tedy mouku skladovat spíše v chladnějším prostředí.

Autor pracuje v České zemědělské a potravinářské inspekci


Témata: Test iDNES.cz