INFOGRAFIKA:
Dobrá volba
Sýry, které neškodí
Jakým sýrům se vyhnout
Sýry jsou velmi často první položkou, kterou hubnoucí vyškrtne ze svého jídelníčku z obavy před velkým množstvím tuků. A to je tak trochu škoda. Udělal by lépe, kdyby si mezi sýry vybíral. Tučné nejsou zdaleka všechny a rozdíly jsou veliké.
Zatímco olomoucké tvarůžky nemají ve sto gramech ani celý gram tuku, italské mascarpone má 42 gramů. Ale nemusíme pro příklad chodit ani tak daleko a k takovým extrémům, stačí porovnat dva běžné české sýry – Cottage a Smetanito. První má tuku pět gramů, druhý 32, a dodá tedy třikrát víc energie než ten první. Je jasné, že je nutné vybírat a rozlišovat. MF DNES vám poradí, jak na to.
Nejméně tučné jsou syrečky
Ve čtvrtém kole testů potravin na hubnutí se sešlo třicet sýrů, které Václava Kunová z Obezitologické společnosti opět ohodnotila z jediného pohledu – jak jsou vhodné pro hubnutí. A rozdělila je do tří skupin.
V první jsou nízkotučné sýry, které jsou pro hubnoucího dobrou volbou a může je jíst každodenně, ve druhé sýry, které si může dopřát jen občas, a třetí skupinu tvoří tučné sýry, které by měly být v redukční dietě tabu.
Pro zasvěcené není žádné překvapení, že nejméně tučné jsou olomoucké tvarůžky, čerstvé sýry typu cottage a žervé, syrovátková ricotta nebo mozzarella. Patří k nim i odtučněná varianta lučiny s názvem Linie. Zato její klasická verze patří mezi nejtučnější sýry, spolu s mascarpone, plísňovými Žervé sýry, ale i tvrdými sýry se 45 procenty tuku v sušině. Ve třetí skupině skončily bohužel i všechny tři testované dětské sýry.
Zdravý růst do šířky?
Co je horší, výrobci se snaží reklamou přemluvit rodiče k nákupu výrobků, které nejsou pro děti zdravou volbou. Apetito Kidiboo, jeden z nejtučnějších sýrů vůbec, přemlouvá rodiče ke koupi heslem „Pro zdravý růst“.
„V dnešní době, kdy je i dětská populace ohrožena obezitou, může snad jít jen o růst do šířky,“ říká s lehkou ironií lékařka Kunová, která vede poradnu pro snižování nadváhy. „Na obalu je text o důležitosti vápníku, obsahuje přitom jen 128 mg/100 g, což je ze všech sýrů, s výjimkou mascarpone, nejméně.“ Vhodnější jsou termizované. Taveným sýrům se přezdívá „sekaná mlékárenského průmyslu“.
„A oprávněně. Už jen výčet surovin dává vysvětlení. Pod číselnými kódy aditiv se skrývají tavicí soli s vysokým množstvím polyfosfátů. Ty jsou zdrojem fosforu, který ‚soutěží‘ s vápníkem o prvenství, a pokud fosfor zvítězí, vápník se do kostní hmoty neuloží, ani když ho sníme hodně,“ vysvětluje lékařka. „To je důležité hlavně u dětí, které budují kostní hmotu, ale i u dospělých, kteří musí dbát na to, aby jim neubývala víc, než je zdrávo.“
Podle Kunové jsou spíš než tavené sýry mnohem zdravější sýry termizované, u nichž jsou přírodní suroviny ošetřeny jen zahřátím, žádná aditiva se do nich nepřidávají. „Nízkotučné tavené sýry, které si obézní často kupují kvůli příznivé energetické hodnotě, mají ještě jednu nectnost – vysoký obsah soli. Jestliže sníme 100 gramů taveného sýra, představuje to průměrně 3,2 g soli. Připočítáme-li dalších půl gramu soli z jednoho kousku pečiva, pak už vlastně jen snídaně pokryje více než polovinu doporučené denní dávky soli,“ vysvětluje lékařka.
Tučný, nebo light?
Mnozí výrobci nabízejí své produkty v klasické i odlehčené verzi. Jak dopadá jejich srovnání?
Lipno light má oproti obyčejnému lipnu polovinu kilojoulů a tuků jen třetinu. Svou odlehčenou verzi mají i sýry typu camembert, francouzský Fromage light Couronne s 11 gramy tuku skončil dokonce v první skupině. Lépe než klasický hermelín dopadá Hermelín Figura.
Při hubnutí je určitě dobré vybírat eidam s 30 procenty tuku v sušině než ten, který má na obale pětačtyřicítku. To platí ostatně pro všechny tvrdé sýry. Největší rozdíl nabízí lučina. Lučina linie má třikrát méně tuku než klasická.
Dětské sýry nejsou pro děti
Uděláte lépe, když se vyhnete sýrům, které mají přímo zacíleno na děti. Dětská Veselá kráva Kiri je ještě tučnější než ta obyčejná. Proklamovaný „zdravý růst“ vašich dětí nezajistí ani Apetito Kidiboo – má málo vápníku, zato hodně tuku.
„Raději si dejte menší porci tučnějšího ‚opravdového‘ sýra než větší porci taveného. V přírodním sýru nejsou žádné tavicí soli, které brání vstřebávání vápníku.“