Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nakupte vepřové u nás, lákají farmáři

  11:04aktualizováno  11:04
Místo k řezníkovi pro vepřové přímo na farmu - na Vysočině, východě i jihu Čech v posledních dnech poměrně běžný obrázek. Chovatelé se totiž na protest proti nízkým výkupním cenám masokombinátů rozhodli prodávat zákazníkům vepřové přímo. Ceny jsou pro zákazníky příznivé: třicet až čtyřicet korun za kilogram.
Řezník, vepřové

Řezník, vepřové - Řezník Jan Šafránek porcuje ve velešínském řeznictví vepřové maso ze Zemědělského družstva Ločenice. (11. prosince 2003) | foto: MF DNES

Zákazníci tak mohou proti nákupu v běžném obchodě ušetřit až třetinu ceny. Přímým prodejem chtějí farmáři vytrestat masokombináty, které ve většině nepřistoupily ke zvýšení ceny kilogramu vepřového masa na 30 korun.

Po protestech veterinární správy, které se nelíbilo, že chovatelé zprvu nabízeli půlená prasata na ulici přímo z aut, se zlepšila i hygiena prodeje. Maso zpracovávají kvalifikovaní řezníci a farmáři vepřové půlky prodávají na místech, která splňují veterinární požadavky.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna je přímý prodej na farmách možný. Na rozdíl od skotu je domácí porážka prasat povolená. „Chovatel však musí mít povolení veterinární správy,“ řekl Duben ČTK.

Návaly práce tak zažívají například jihočeští řezníci. Firma Josefa Foitla z Velešína odváží zájemcům prasata ze Zemědělského družstva Ločenice na vlastní jatky. Tam je porazí a rozporcuje.

Prase po 33 korunách za kilogram živé váhy vyjde nakonec zákazníka po řeznickém zásahu o sedm korun dráž. Při váze zvířete 125 kilogramů zaplatí za maso do domácího mrazáku pět tisíc korun.

Podobné případy jsou časté i ve východních Čechách či na Vysočině. Podle šéfa odbytového družstva Centrum v Táboře Miroslava Ušatého budou zemědělci v přímém prodeji vepřového masa pokračovat i v příštím roce.

Zpracovatelům masa ale zatím kvůli nespokojeným farmářům vrásky nepřibývají. „Třeba u nás na Písecku neregistruji, že by prasata kvůli drobnému prodeji ubývala. Určitě nedostatek vepřového nehrozí, prasat je nadbytek“ řekl ČTK ředitel ZŘUD - Masokombinát Písek CZ Zdeněk Svoboda.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Hotel Marriott v pražské ulici V Celnici loni změnil majitele. Nový vlastník za...
Pražské hotely vydělávají stále víc, přitahují bohaté kupce z Asie

Hotelům ve střední a východní Evropě se daří čím dál tím lépe. Všimli si toho i bohatí investoři z Asie, kteří je v posledních letech začali skupovat. Jen v...  celý článek

Příbram - Dlouhá Lhota, domovské letiště Jiřího Pruši shora.
Komu budou patřit malá letiště? Spor o příbramské o tom rozhodne

Nejvyšší správní soud v Brně odložil klíčové rozhodnutí v kauze letiště Příbram, které je precedentem pro desítky dalších letišť v České republice. Budou česká...  celý článek

V Horních Chrášťanech na Prachaticku otevřeli minipivovar. Vaří hlavně ležáky,...
Výletníky už tolik netáhnou hrady, zamíří raději do místního pivovaru

V Česku se objevil nový turistický hit. S tím, jak se v zemi neustále zvyšuje počet malých pivovarů, rychle roste i jejich obliba coby hlavního cíle výletu....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.