1. Nekupujte nahnilé plody
Prodávané plody nesmějí být v žádném případě poškozené hnilobou ani plísní. Nesmějí být poškozené mechanicky ani mrazem, musí být zdravé, bez škůdců a poškození jimi způsobenými a samozřejmě také bez cizího pachu či chuti.
2. Nenakupujte venku za mrazu
Mráz může ovoce a zeleninu poškodit, i když to není na první pohled patrné. Při teplotách pod nulou nenakupujte na tržišti. I kdyby vám prodavač tvrdil, že zboží právě přivezli ze skladu.
3. Brambory jen bez klíčků
Brambory by neměly být poškozené hnilobou ani nadměrně mechanicky poškozené a naklíčené. Předpisy dovolují klíčky jen do tří milimetrů! Pokud jsou brambory vystaveny teplotě pod +2 stupně Celsia, a to i krátkodobě, začínají sládnout.
4. Pozor na velká balení
Někdy se stává, že cenově výhodná větší balení pomerančů, citronů či mandarinek skrývají poškozené plody. Pokud doma zjistíte, že máte v síťce nahnilé plody, vraťte se do obchodu a trvejte na výměně či vrácení peněz.
Obsah vitaminu C černý rybíz 200 mg Poznámka: Týká se ovoce a zeleniny v čerstvém stavu |
Kůra plodů citrusů musí pevně ulpívat na plodu. Lehké a jen částečné uvolnění je povoleno jen u II. jakostní třídy pomerančů a mandarinek, ale v žádném případě se nesmí objevit u citronů a grapefruitů. Plody s "volnou" kůrou jsou méně šťavnaté, k uvolňování totiž dochází při pokročilé zralosti, kdy se postupně snižuje obsah šťávy v plodu.
6. Nepoužívejte kůru citrusů
Při pěstování citrusů a po sklizni se používá řada ochranných chemických prostředků. Vlastní dužninu můžete konzumovat bez obav, všechny chemické látky zůstávají výhradně v kůře. Proto je nutné si po oloupání před vlastní konzumací umýt ruce. Právě ulpívající šťáva z kůry obsahuje totiž nejvíce zbytků pesticidů. Kůra z běžně prodávaných citrusů není vhodná k dalšímu použití v domácnosti, zejména pro kandování. Nastrouhání do závinu však nevadí - vzhledem k malému množství, které se v tomto případě do pečiva dostane.
Čtěte také: Ovoce v zimě na tržišti? Na vlastní riziko