Uzavření provozu kvůli normám čeká podle studie, kterou zveřejnila agentura DPA, zejména mnoho zpracovatelů masa. Šanci na přežití nejspíš nebudou mít salámy z pobaltských republik, do kterých tamní výrobci přidávají i vnitřnosti.
Slovinci zase kvůli unii málem přišli o směs červeného a bílého vína, známou jako Cvicek. Nakonec ale dostali výjimku a věří, že se víno stane šlágrem i v ostatních zemích.
Češi se obávali o olomoucké syrečky nebo utopence. Nakonec je ale i oni budou moci prodávat i po 1. květnu.
Kromě pivovarů, z nichž některé značky jako Plzeňský Prazdroj, Budvar nebo Staropramen jsou už dlouhou dobu k dostání i v zahraničí, mají slušné šance na vývozní úspěch pěstitelé vín z jižní Moravy se značkami Frankovka a Tanzberg nebo producenti mělnické Ludmily.
Slovenský ovčí sýr brynza získal osvědčení jako typická slovenská specialita, proto jediným jeho možným vývozcem smí být Slovenská republika.
V Polsku má svoji tradici vodka. V zahraničí jsou známé značky Wyborowa a Zubrowka. Nadějí pro maďarský vývoz jsou především husí játra a salámy.