Původně mělo pomazánkové máslo skončit k 1. lednu 2007 a změnit název pravděpodobně na mléčnou pomazánku.
"Toto je dílčí úspěch, kterého jsme dosáhli. Díky tomu budou moci ještě rok výrobci používat kelímky s původním označením, které mají na skladě, a ztráty nebudou tak velké," řekl Roldán a dodal, že jednání ještě nekončí.
Česko chce totiž od komise svolení, aby v novém názvu mohla být alespoň smetana. Ale zatím se na to Brusel příliš s porozuměním nedívá.
Málo tučné máslo
"To, že původní název pomazánkové máslo končí, je jasné, podle pravidel EU tak uvádíme v omyl zákazníka, který se může domnívat, že jde o skutečné, plnohodnotné máslo," dodal Roldán. Problém je podle bruselských pravidel v označení máslo.
Pokud bychom v království sýrů a nejrůznějších druhů másel, jako jsou Francie či Belgie, hledali něco podobného českému pomazánkovému máslu, museli bychom sáhnout nejspíš po výrobcích nesoucích název fromage blanc (bílý sýr) anebo matiere grasse a tartiner (tuk na chleba).
Žádný z těchto výrobků nemá v sobě název máslo, protože nejsou dostatečně tučné. Podle pravidel Evropské unie totiž lze do skupiny másel zařadit jen ty výrobky, jejichž podíl tuku dosahuje minimálně 39 procent.
Slovenská nátierka
Pomazánkové máslo, vyráběné unikátní českou technologií zmáselňování smetany, má podíl tuku jen 31 až 34 procent. České úřady věděly už v době vstupu země do Evropské unie, že pomazánkové máslo bude mít v Unii problém.
Proto také vláda požádala Brusel o výjimku, ta však byla letos v dubnu zamítnuta. Na Slovensku šli jinou cestou, dnem vstupu se z nátierkového masla stala pouhá nátierka.