Po uplynutí této lhůty restaurace nesmí takové jídlo nabízet. Jakmile kuchař hotové jídlo připraví, musí dle vyhlášky stáhnout jeho teplotu na 70 °C a v průběhu tří hodin ho vydat. Co hosté během této doby nesnědí, má se bez diskusí vyhodit. Nelze již jednou uvařená jídla skladovat, ohřívat, zchlazovat ani zmrazovat.
Pokud jídlo „od oběda“ nabízí hospoda i v pozdních odpoledních hodinách, porušuje tím nejen zákon, ale ohrožuje i zdraví svých hostů. V jídle, které se dlouhou dobu udržuje v teplé vodní lázni, či dokonce schovává na druhý den, se množí mikroorganismy, snižuje se jeho biologická hodnota (mizí vitaminy), jídlo mění barvu i konzistenci, maso se rozpadá. Vlastně si ani nepochutnáte.
Palačinky, lívance
V době oběda můžete běžně najít mezi hotovými jídly lívance, palačinky nebo bramboráky. Vzhledem ke způsobu přípravy těsta však lívance už později na lístku být nesmějí, palačinky a bramboráky se mohou nabízet, ale pouze na objednávku. Na rozdíl od lívanců se musí totiž připravit pokaždé čerstvé či z polotovaru.
Rozdíl je tedy v tom, že lívance se mohou podle vyhlášky připravovat jen jako hotové jídlo, ale bramboráky a palačinky oběma způsoby, odborníci přesto doporučují nabízet je mezi jídly na objednávku.
Co dělat
Jestliže vám v restauraci nabízejí hotové jídlo i v pozdních odpoledních hodinách, jedinou obranou je neobjednávat si ho. Můžete také na prohřešek restaurace upozornit hygienickou stanici, která v podniku provede kontrolu. Pokud hotové jídlo, které jste si objednali, zapáchá, je evidentně staré či zkažené, nejezte ho a ihned ho vraťte číšníkovi. Totéž udělejte i v případě, kdy je pokrm připálený, nedopečený či přesolený.
V dobré restauraci myslí především na zdraví zákazníka, a proto mu hotová jídla nabízejí vždycky čerstvá. Uvaří jich jen tolik, kolik se jich během oběda sní. Všechny zbytky „od oběda“ letí do koše. Špatná hospoda se snaží prodat všechna hotová jídla, která kuchaři ten den uvaří. To znamená, že je v nabídce bude mít i pozdě večer. A navíc - zbytky se dají do lednice, zamrazí a schovají na druhý den.
Jak se bránit - hotové jídlo si v restauraci dávejte jen v době oběda - pokud vám číšník hotovku nutí i pozdě odpoledne, nenechte se přemluvit - zkažené, zapáchající či připálené jídlo vraťte - v případě sporu s personálem se obraťte na hygienickou stanici |