Líh, jehož základem jsou brambory, je levnější než líh z obilovin. Ušlechtilý alkohol rozlišujeme podle použitých surovin na obilný (vodka, whisky), vinný (brandy, koňak, metaxa) a třtinový (rum). Likéry se vyrábějí jak z přírodních, tak ze syntetických látek, které však snižují jejich cenu. Mělo by platit, že čím je likér dražší, tím je ušlechtilejší.
Jak servírovat
Podle současné módy by se destiláty neměly podávat vychlazené. Pokud přesto chcete chladný nápoj, číšník by vám měl zvlášť ve sklenici přinést kostky ledu. Nesmí je však dát do nápoje, protože v tom případě by nebylo jasné, kolik destilátu ve sklenici skutečně je. Led by také neměl mít výdutě, protože rychleji taje a ředí alkohol. Také byste podle odborníků z vysoké školy hotelové měli vidět, co vám barman nalévá. Koňaky se nalévají zásadně u stolu, i když je láhev otevřená.
Kdy reklamovat
Pokud jsou sklenice špinavé, vraťte nápoj číšníkovi. Ten by vám měl nalít nový, a ne pouze starý přelít do čistého skla. Alkohol také reklamujte, jestliže zapáchá či v něm plavou nečistoty. Jestliže vám číšník nevyhoví, obraťte se na vedoucího či majitele. Pokud ani u nich neuspějete, máte podle odborníků z vysoké školy právo nekvalitní destilát neplatit. Nesmíte ho však vypít. Nechte si vždy nápoj dolít, pokud číšník nenalil správnou míru.
V dobré hospodě či restauraci mají na každé láhvi dávkovač, proto nemusí používat „cejchované“ sklo. Jednotlivé láhve s destiláty jsou vystaveny na baru. Můžete se sami přesvědčit, co vám číšník skutečně nalévá. Ve špatné hospodě či restauraci jde především o výdělek. Do sklenice vám nalijí nebo přimíchají levnější alkohol, než byl ten, který jste si objednali. Cenu však naúčtují v plné výši. Zisk jde do kapsy personálu.
Jak se bránit - led si vždy nechte přinést odděleně ve zvláštní sklenici - závadný, zapáchající destilát v nečisté sklenici vraťte a požádejte číšníka o nový, můžete na upozornit hygienickou stanici - jestliže dostanete alkohol nalitý pod míru, ihned reklamujte; pokud u personálu neuspějete, obraťte se se stížností na nepoctivou hospodu na Českou obchodní inspekci |