Největší rozmach zaznamenaly minerální a balené vody, včetně sodové vody. Českou zvláštností je podle tajemníka profesního Svazu výrobců nealkoholických nápojů Františka Mydlila ochucování minerálních vod, které nemá jinde obdobu.
V tuzemsku jasně dominují nápoje sycené oxidem uhličitým, zatímco v Maďarsku a Polsku dávají spotřebitelé přednost nápojům nesyceným.
Rezervy má domácí spotřeba ovocných šťáv a nektarů, která činí 14 litrů na osobu a rok, zatímco v EU dosahuje průměrných 22 litrů.
"Výrobci mají v sortimentu šťáv a nektarů otevřenou cestu," uvedl Mydlil s tím, že trojnásobnou spotřebu proti Česku má Rakousko a více se tyto nápoje pijí i v Maďarsku a Polsku. Německo má spotřebu limonád kolem 250 litrů na osobu a rok, ale výrazně se uplatňují se 40 litry i různé typy ovocných šťáv.