Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nealkoholické pivo není úplně bez alkoholu

  11:00aktualizováno  11:00
Některé pivovary experimentují se speciálními druhy kvasinek. Jiné se snaží zastavit kvašení ve správný čas. A další odstraňují alkohol z hotového piva. Způsobů výroby je tedy víc, ale v podstatě jde o dva základní procesy: jeden omezuje tvorbu alkoholu, druhý odstraňuje alkohol z hotového piva.
Pivo, hospoda, restaurace

Pivo, hospoda, restaurace | foto: Luděk PeřinaMF DNES

Piva vyrobená druhým způsobem jsou chuťově velmi podobná běžným pivům. Jejich výroba je však finančně náročná, protože vyžaduje speciální zařízení, buď na vakuovou destilaci, nebo membránovou filtraci.

"Je to velmi drahá technologie, stojí tolik co celý pivovar," říká technolog výroby piva Miloš Hrabák o jedné z metod, reverzní osmóze. "Patří ale k nejlepším, dá se tak vyrobit i pivo s obsahem alkoholu do 0,01 procenta, které požadují arabské státy."

Nejlacinější způsob, který se používá v tuzemsku nejčastěji, je nenechat pivo dokvasit. "Mladina o nízkém extraktu se prokvasí pouze částečně, aby vzniklo jen požadované malé množství alkoholu," vysvětluje Pavel Čejka z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Pivo má pak charakteristickou mladinovou chuť.

Některé pivovary používají speciální kmeny kvasinek, které produkují jen malé množství alkoholu. Tímto způsobem je vyráběn například český birell nebo německý clausthaler.

Pivovary své technologie tají
Pivovary se však se svými výrobními postupy příliš nesvěřují, považují je za součást svého obchodního tajemství. "Předmětem licence jsou kvasnice, které jsou zcela jiné než ty, které se používají k výrobě ostatních značek," je jediné, co prozrazuje Alexej Bechtin, mluvčí společnosti Plzeňský Prazdroj, v jejímž nošovickém pivovaru se v licenci vyrábí Radegast Birell.

Aby mohlo být pivo označeno jako nealkoholické, smí obsahovat maximálně 0,5 objemového procenta alkoholu. Není bez zajímavosti, že značení není ve světě jednotné. Ve Velké Británii mají „alcohol-free“ piva nanejvýš 0,05 procenta, v USA žádné, v Japonsku se pivo s půlprocentním obsahem alkoholu nazývá nápoj podobný pivu...

Ani nealkoholické pivo tedy není úplně bez alkoholu, jeho množství je však zanedbatelné. "Jakýkoliv lehce kvasící ovocný nápoj, který je deklarován jako nealkoholický, může mít daleko vyšší obsah alkoholu," uvádí gastroenterolog Petr Mareček.

Jednoznačnou odpověď na otázku, kolik nealko piv může člověk vypít před tím, než usedne za volant, by měl dát výzkum, který lékaři chystají. "Připravujeme akci, při níž se bude pít nealkoholické pivo a měřit obsah alkoholu v krvi."

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Klobásy taliány v řeznictví Matek
Pozor na gastro suvenýry z masa, nabádají kvůli prasečímu moru potravináři

Potravinářská komora doporučila, aby si lidé nevozili ze zahraničí tepelně neopracované masné výrobky, mohl by se z nich šířit zárodky afrického moru prasat....  celý článek

Ilustrační foto
Vinaři mají svatého Martina, bramboráři chtějí napodobit jejich úspěch

Pěstitelé brambor odstartovali projekt na podporu konzumace raných odrůd. Věří, že se jim podaří napodobit úspěch, jaký mají vinaři se svatomartinským vínem....  celý článek

Ilustrační foto.
Bezlepkové potraviny mají méně bílkovin a vlákniny, více éček a vyšší cenu

V obchodech přibývá potravin s označením „bez lepku“. Pro lidi s celiakií, nesnášenlivostí lepku, je taková dieta nutností. V poslední době se ale stala módním...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.