Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nechtěné hovězí občas tajně končí v paštikách a uzeninách

  14:44aktualizováno  14:44
Od doby, kdy se Evropou pohybují šílené krávy, postávají ti, kteří se přímo nevzdali masa, před regály s uzeninami a pečlivě studují etikety. Je v tom hovězí? Není. Tak to si dám bez obav. Důvěřivý zákazník, který ze všech stran slyší "čti etikety", netuší, že i masné výrobky se dají falšovat. Jak? Třeba tím, že výrobce přidá do salámu, paštiky či sekané levnější hovězí maso, ale na obal napíše klokan. Nebo jen zapomene připomenout, že k drůbežímu přidal ještě hovězí. Tento zdánlivý detail už dnes není zanedbatelnou drobností, ale může mít vliv na zdraví zákazníků, v každém případě na jeho důvěru.
Že se tak děje, potvrdil nejen test MF DNES, ale i nedávná kontrola České zemědělské a potravinářské inspekce. V prvním případě dva z dvaatřiceti, ve druhém tři z dvaceti masných výrobků obsahovaly hovězí, třebaže nebylo uvedeno na obale.

Falšování se už netýká jen peněženky

Falšovat potraviny znamená vydávat levnou surovinu za drahou. Přidat do drahé papriky levnou namletou mrkev nebo ještě levnější prášek z cihel či slunečnicový olej vydávat za olivový nebo na krabici s ředěným džusem napsat 100% šťáva znamená podvádět zákazníka (či se zákonem mírněji řečeno klamat spotřebitele). Takové falšování se dotýká "jen" peněženek (jak těch na straně padělatele, které se plní, tak těch v zákazníkově kapse, které se vyprazdňují). Od chvíle, kdy krávy zešílely, se však může dotýkat i zdraví. Třeba tím způsobem, který nedávno odhalili v Německu. Spotřebitelský časopis Öko-test objevil v telecích játrových paštikách nejen hovězí surovinu, ale i stopy mozku a míchy, tedy částí, které se nesmějí v masných výrobcích vůbec používat, protože jsou z hlediska BSE rizikové. Zjistilo se, že výrobci přidávají do levných uzenin takzvaný separát, tedy oškrábané maso z kostí, který je rovněž na seznamu zakázaných rizikových čás tí. Proto také česká veterinární správa i potravinářská inspekce zpřísnily kontroly masných výrobků dovážených z těch zemí, kde se nemoc BSE vyskytla.


Nechtěné hovězí

"Hovězí suroviny se momentálně bude chtít každý zbavit. Mnozí výrobci budou zcela určitě hledat cesty, jak ji dostat do výrobku, a přitom tvrdit, že tam není," míní Josef Brychta ze Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. "Hlavně si myslím, že Evropa se bude snažit to sem cpát horem dolem, třeba i přes východní země. "Tím spíš potěší, že ani jeden z osmi zahraničních výrobků, které byly mezi dvaatřiceti náhodně vybranými paštikami, salámy, čajovkami a párky, jež nechala redakce MF DNES analyzovat ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě, hovězí neobsahoval.
Přítomnost hovězího, které nebylo deklarováno na obale, se prokázala ve dvou českých výrobcích: v Paštice s vepřovými játry z Masozávodu Krahulčí a v Pytlácké sekané z klokaního masa. Výrobce sekané Dalibor Adamec se přitom hovězím netají: "Klokaní, vepřové, hovězí," odpoví okamžitě na otázku, jaké maso dává do svého výrobku. Uvést hovězí prý neopomněl on, ale distributor, který výrobky balí a dodává do sítě. Výsledky testu 2 z 32 by se za normálních okolností mohly zdát příznivé, kdyby nešlo o hovězí a nebyla jiná doba. Josef Brychta ze Státního veterinárního ústavu v Jihlavě, kde masné výrobky analyzovali, má přesto pro spotřebitele následující radu: sledovat, co je na obalu. "Lidé musí číst a hlídat si, co je ve složení napsáno. Stejně jako si hlídají datum spotřeby." Zatím je to rada vzhledem k výsledkům testu málo spolehlivá a v praxi ne vždy použitelná: většina etiket výrobků zahrnutých do testu byla psána minipísmem, které člověk jen těžko rozluští. Navíc není nic výjimečného, když výrobce místo druhového názvu masa uvede jen k. maso. Znamená to koninu, klokana... nebo snad kachnu? Nemluvě o tom, kde vzít informace u vážených výrobků. Prodavači sotva vědí, odkud salám pochází a jak se jmenuje.

Falšování masa odhalila i potravinářská inspekce

Také listopadová kontrola České zemědělské a potravinářské inspekce se zaměřila na falšování masa, konkrétně na levné salámy a špekáčky, přičemž odhalila 35 % nevyhovujících výrobků. Sedm z dvaceti kontrolovaných obsahovalo jiný druh svaloviny, než jaký byl deklarován na obalu. Hovězí maso se objevilo ve třech výrobcích (viz tabulka dole).

***

Podle zákona o potravinách má každý, kdo uvádí potraviny do oběhu, povinnost je řádně a pravdivě označit. Na obalu masných výrobků musí být uvedeno, jaké druhy masa byly použity k výrobě. Výrobce však nemusí uvádět, z jaké části zvířete. Tedy vepřové maso může znamenat jak svalovinu, tak vnitřnosti. Podle veterinárního zákona se z hovězího dobytka nesmí zpracovávat rizikové části: mozek, mícha, páteř, oči, slezina, brzlík, část střev, ani tzv. separát, tedy maso oškrábané z kostí.

Masné výrobky, které neobsahují hovězí maso

Kostelecká paštika (Kostelecké uzeniny Kostelec u Jihlavy)
Játrovka MinCe (Hamé Babice)
Játrovka (Procházka Roudnice n. Labem)
Provensálská paštika OTMA (Hamé Babice)
Tlačenka světlá Mini (Procházka Roudnice n. Labem)
Májka Hamé (Hamé Babice)
Jemná drůbeží paštika Hamé (Hamé Babice)
Selská masová pomazánka Otma (Otma Kunovice)
Zlatá libušská paštika (Drůbežářský podnik Libuš)
Krůtí párky Premier (Adex Lom u Tachova)
párky Zemanovky (Promt moravskoslezské drůbežářské závody)
párky Klausovky (Intergal Vrchovina, Žamberk)
Játrová paštika (Seliko Opava)
Játrová paštika Hamé (Hamé Babice)
Bavorská klobása (Intergal Vrchovina, Vamberk)
Májka Spar (Hamé Babice)
Bůčková pomazánka (Kostelecké uzeniny)
Párty párky jemné (Kostelecké uzeniny)
Sekaná Billa (Kostelecké uzeniny)
Lahůdková paštika (Pastýřka Praha)
Játrovka Pikant (Masný průmysl Krásno, Valašské Meziříčí)
Játrovka (Schneider Masokombinát Plzeň) zahraniční:
Tulip párky (Tulip international Dánsko)
Métský salám jemný Schwarzwalderspecial (neuveden)
Biggy párky (ItalFood Itálie)
Primus svačinový salám (Greisinger Munzbach)
Le Mazet masný výrobek trvanlivý (Cochonou BP Francie)
Kabanos Houdek (Houdek Arzberg SRN)
Edel trvanlivý salám (HOPI Klášterec nad Ohří v SRN)
Chorizo Extra Tello (Tello Totanes Toledo Španělsko)

Obsahují hovězí maso, i když není uvedeno na obalu

Pytlácká sekaná (Řeznictví a uzenářství Adamec a syn Mistřín) - viz šipka vlevo
Paštika s vepřovými játry ZŘUD (Masozávod Krahulčí) - viz šipka nahoře

Kontrola ČZPI
: Masné výrobky obsahující jiný druh masa, než je uveden na obale

Výrobek Výrobce Jiný druh svaloviny

Vítěz jemný salám Masokombinát Martinov hovězí
Pařížský salám Maso Planá n. Lužnicí hovězí
Šunkový lahůdkový salám KMS Hluk hovězí
Slovenský salám Bivoj Opava drůbeží
Studentský salám Procházka Roudnice n. Labem koňská
Špekáčky Made 1 Praha koňská a drůbeží
Vídeňský salám Greinsinger Německo drůbeží

Pramen: ČZPI

TEST DNES je nezávislá příloha pro spotřebitele financovaná z rozpočtu redakce MF DNES * Redakčně testované zboží nakupuje v běžné obchodní síti * K testování nepřijímá vzorky od výrobců nebo dovozců * Testy výrobků jsou zpracovávány v akreditovaných laboratořích nebo státních zkušebnách * Testované zboží navíc posuzuje tým nezávislých odborníků * Odborníci pověření vedením testu v laboratořích nejsou závislí na výrobcích ani prodejcích * Testy ze zahraničních spotřebitelských časopisů publikuje TEST DNES pouze s výslovným souhlasem jednotlivých vydavatelů a pouze v případech, kdy více než polovina testovaných vzorků je zastoupena i na českém trhu * Příloha rovněž zveřejňuje výsledky šetření státních orgánů * Články v příloze neobsahují placenou inzerci, nejsou ovlivněny výrobci ani žádnými finančními zájmy * Uveřejněné materiály nesmějí být reprodukovány bez souhlasu redakce * Výsledky testů nesmějí být použity bez souhlasu redakce ke komerčním účelům * Starší i nové testy z této přílohy lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese http://www.idnes.cz/test

Protokoly Státního veterinárního ústavu v Jihlavě najdete v internetovém magazínu iDnes na adrese www.idnes.cz/test. Záznam z kontroly ČZPI na webové stránce www.czpi.

O testu

* redakce zakoupila v pražských supermarketech 32 masných výrobků, které neměly na obalu uvedeno hovězí maso

* Státní veterinární ústav v Jihlavě v nich analyzoval hovězí bílkovinu

* test hradila redakce ze svého rozpočtu


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Hotový uvařený kečup
Kaufland prodával kečup s klamavým obsahem rajčat, výrobek musí stáhnout

V kečupu vyrobeném v Polsku byla jen polovina rajčat, která v něm podle informace na obale měla být, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a...  celý článek

Káva Starbucks s plátkem hovězího masa Jerky.
Starbucks v USA začal nabízet kávu s hovězím masem

Kavárenská síť Starbucks testuje na pobočce v americkém Seattlu novinku. V pondělí začala nabízet vskutku nezvyklý nápoj - ledovou kávu s plátkem sušeného...  celý článek

(ilustrační snímek)
Po aféře s kontaminovanými vejci roste zájem o biovejce. Jde o miliardy

Rozbité okno představuje dvě zprávy – špatnou pro majitele, dobrou pro sklenáře. Skandál se zakázaným fipronilem ve vajíčkách z nizozemských velkochovů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.