Jejich společným znakem je použití nejdražšího japonského hovězího masa Wagyu (nebo-li Kóbe beef). Toto maso pochází z černého krátkosrstého skotu chovaného v Japonsku u města Kóbe.
"Pěstuje se tak, že krávy dostávají od japonských pěstitelů pravidelné masáže shiatsu, je jim pouštěna uklidňující hudba a dává se jim na pití také pivo nebo rýžové víno saké," uvedl Tomia Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.
Hamburger s šupinkami zlata
Nejdražší hamburger světa The Richard Nouveau Burger se prodává v restauraci Wall Street Burger Skoppe v New Yorku na Manhattanu. Kromě japonského hovězího masa obsahuje černé lanýže, pečená francouzská husí játra fois gras, velice uleželý švýcarský sýr Gruyére, divoké žampiony a šupinky zlata. To vše je podáváno v teplé briošce a stojí celkem 175 dolarů (3 300 korun).
Hamburger z Manhattanu vystřídal na první příčce donedávna nejdražší hamburger The Burger. Vyrábí se ve Velké Británii a na druhé místo ho sesadil kurz libry. V přepočtu vyjde na 3 000 korun. Byl vytvořen řetězcem rychlého občerstvení Burger King. Vyvíjen byl půl roku.
Místo černých lanýžů jako v předchozím případě jsou druhou hlavní přísadou bílí lanýži. Výsledná chuť se dále skládá z italské šunky Pata Negra prosciutto a íránskéh šafránu. Vše je zabaleno v lanýžové briošce a dochuceno francouzským šampaňským.
Třetím nejdražším hamburgerem na světě je "The Tri-Beef Burger", který vytvořili v roce 2006 v restauraci Old Homestead Steakhouse ve městě Boca Raton na Floridě v USA. Japonské maso Wagyu se zde kombinuje s americkým hovězím masem Prime a argentinským hovězím.
Hamburger je dochucen omáčkou z lanýžů a francouzského šampaňského. Cena je 125 dolarů ( 2 400 korun).
Také čtvrtý nejdražší hamburger na světě pochází z USA a jmenuje se FleurBurger 5000. Vytvořili ho ve francouzské restauraci luxusního hotelu Mandalay Bay Resort and Casino v Las Vegas. Cena je 75 dolarů (1 400 Kč) a pracovníci restaurace na požádání hostovi zašlou na památku na jeho adresu certifikát, že snědl takto drahý hamburger.
Cena tohoto hamburgeru se ale může vyšplhat na částku více než šedesátkrát vyšší. Je totiž možné si ho v restauraci nechat naservírovat s jedním z nejdražších vín světa Chateau Petrus ročník 1990 ve skleničce značky Ichendorf Brunello speciálně dovezené z Itálie. Tu je poté možné odnést si domů. Celá večeře i s vínem stojí 5000 dolarů.