Soutěže se zúčastnilo asi 700 odborníků ze 110 zemí. Smolenický výrobce na svém webu uvedl, že Slovensko na Ukrajině získalo ze všech zúčastněných zemí největší počet ocenění za medovinu. Spolu s titulem nejlepší medovina na světě to byly dvě zlaté, dvě stříbrné a bronzová medaile.
Kongres ocenil i Český svaz včelařů za český projekt IMYB (International meeting of young beekeepers - Mezinárodní setkání mladých včelařů) jako klíčovou aktivitu v oblasti práce s včelařskou mládeží v Evropě.
IMYB je největší každoroční setkání mladých včelařů z celého světa ve věku do 16 let. Dosud se uskutečnil dvakrát v České republice (2010, 2012), v roce 2011 v Rakousku a letos v Německu.
Světová federace včelařů Apimondia pořádá kongresy od roku 1897, v posledních letech se konají každé dva roky. Další ročník se uskuteční v roce 2015 v Jižní Koreji.
První zmínky o medovině se objevují už ve starém Římě. Byla to směs trpkého vína ochucená medem. Původní název pochází z gaelštiny jazyka Keltů - metheglin. Znamená to nápoj, který léčí. V angličtině zase výraz pro líbánky, honeymoon, vznikl od toho, že novomanželé pili medovinu, aby se jim narodil syn.
I u nás byl med velmi důležitý - už praotec Čech říkal, že "to je ta země mlékem a strdím oplývající". A strdí znamená med.
Základem medoviny je samozřejmě med a pak čistá voda. Dále se mohou použít kvasinky, které ovlivní konečnou chuť medoviny i obsah alkoholu. V době kvašení je vhodné tekutinu asi tak jednou za tři až šest týdnů přelít do jiné nádoby. Podává se chlazená jako aperitiv nebo digestiv, můžete přidat i led a citron, používá se i jako součást koktejlů. Díky bylinám a medu působí tento nápoj blahodárně na zažívací ústrojí. Obsahuje 16 až 20 procent alkoholu.