Nejlepší pálenku mají u Chrudimi

Třemošnice - Kde se pálí nejlepší ovocná pálenka? Na jihu Moravy ve Vizovicích? Chyba. Chrudimsko se může po víkendu chlubit, že se tu pálí nejlepší ovocné destiláty. Rozhodla o tom v druhé polovině října odborná porota na olomouckém výstavišti Flora, kde se konala přehlídka Hanácké košt.

Titul šampiona v soutěži pálenek získal v Olomouci spolumajiteli palírny v Třemošnicích Jaroslav Kutílek.
Vítězství v soutěži však nepatří jen samotnému šampionovi. Kvas na oceněný destilát mu totiž, jak přiznal, dodali místní silničáři.
"Pocházel z hrušek, kterým u nás říkáme muškatelka, na Moravě hnilička, které se nepěstují v sadech, ale většinou u silnice. Rostou kousek od naší obce u takové silnice, kde nikdo nejezdí," uvedl Kutílek.
Zdůraznil, že sám se také věnuje sběru ovoce, především hrušek a jablek, ze kterých každoročně vypálí asi třicet litrů pálenky.
"Samozřejmě ji mám rád, jinak bych to nedělal. Ochutnáváme i při pálení, ale jen na jazyk. Nikdy se mi nestalo, že bych nemohl odjet domů," usmál se Kutílek.
Soutěž Hanácké košt se v Olomouci konala při příležitosti výstavy ovoce a zeleniny Hortikomplex. Členové poroty museli při hodnocení okusit na sto padesát vzorků destilátů.

uskladněné ovoce