ČTĚTE TAKÉ:
Víno z Moravy, které dělá radost
Veltlínské zelené: medailová odrůda
Nejslavnější rakouský Grüner Veltliner pochází z Wachau, nejvíce tohoto vína se však vypije ve formě kalného mladého vína Heuriger.
I v České republice je oblíbenou odrůdou. V roce 2003 zabíral 13 procent viničních ploch. Jako odrůda je v tuzemsku zaregistrovaný od roku 1941. V letech 1996 až 2002 bylo veltlínem osázeno 130 hektarů nových vinic.
V roce 2002 se v moravském vinařském regionu dopěstovalo 500 tun veltlínu kategorie kabinet, 600 tun pozdního sběru, více než 100 tun výběru z hroznů, přes 10 tun bobulového výběru, téměř 45 tun ledového vína a 8 tun slámového vína. To je dostatečná kvalitativní výpověď o zracím potenciálu této zajímavé odrůdy.
V Čechách se tato odrůda téměř nepěstuje, na Moravě je nadprůměrně zastoupená ve vinařských oblastech znojemské, velkopavlovické a v Podluží. Veltlínské zelené je populární i v Maďarsku. Méně známé je v Chorvatsku, Slovinsku a Srbsku. Vzácností je v Německu, kde se pěstuje v oblasti Rheinhessen jen na ploše jednoho hektaru.
Na Slovensku je registrovaných sedm klonů této odrůdy a pěstuje se tam na více než čtvrtině ploch vinohradů. Veltlínské zelené je úrodná, později dozrávající bílá nearomatická odrůda révy vinné. Pro svůj růst vyžaduje výživné a hluboké půdy, na kterých se vinaři odvděčí více než uspokojivými výnosy (12 až 15 t/ha). Veltlín je však choulostivý na houbové choroby, má průměrnou mrazuvzdornost a často ho poškozují i jarní mrazy.
Dobře vyzrálé plody Veltlínského zeleného poskytují moky nenapodobitelných vůní a chutí. Barevnost veltlínu je věcí technologie zpracování, za jeho buket je však zodpovědná půda. Veltlíny ze sprašového podloží voní medem a lipovým květem, veltlíny z kamenitých půd zavoní lehkým oparem cigaretového kouře.
V chuti je Veltlínské zelené plné aroma zelených mandlí a příjemně uhlazených kyselin. Je to inteligentní odrůda, mající navíc i dobrý potenciál zrání. Skvělé ročníky 1997, 1999 a 2000 otvírejte teprve po pěti až osmi letech lahvové zralosti.
Tato odrůda je vhodná i do kupáží bílých vín a zčásti i do cuveé pro přípravu šumivých vín. Předchozí roky nás navíc utvrzují v tom, že Veltlínské zelené je vhodnou odrůdou i pro přípravu slámových a ledových vín. Pokud nevěříte, poohlédněte se a ochutnejte některé tyto sladké "zázraky" z jižní Moravy. Mohu vás ubezpečit, že budete velice, velice spokojeni.