Nejzdravější chutnají hůře

  • 14
Test dvaceti jahodových jogurtů. Ten, který má nejlepší výživovou hodnotu, chutnal nejméně. Paradox? Nikoliv. Chuti klasických jogurtů už jsme odvykli.

I ten, kdo nemá rád jogurty, se na ně denně musí dívat. Na málokterý výrobek běží tolik televizních reklam jako na jogurty. Slavné hvězdy se nás snaží přesvědčit, že bez nich nám nebude dobře. Jak je to vlastně s jejich kvalitou? Na to se zaměřil test MF DNES. Dvacet jahodových jogurtů zkoumali ve dvou laboratořích a v jedné potravinářské škole. Co zjistili? Že většina chutná dobře, ale zahušťované jogurty jsou chutnější než klasické. Že se nedá příliš věřit údajům na obalech. Na druhou stranu živé jogurtové bakterie, které mají být požehnáním pro trávicí ústrojí, mají až na jednu výjimku všechny.

Bakterie musí být živé

Přesvědčili se o tom na katedře biologických a biochemických věd Univerzity Pardubice, kde v jogurtech těsně před koncem záruky měřili, kolik obsahují živých bakterií. Právě těch, které pomáhají předcházet střevním potížím. Podmínkou, aby

Vítěz testu

Yoplait košík 0,1 %

Jogurt, který vyrábí Yoplait Slušovice, získal nejvyšší známku testu. Má vyváženou chuť, hodně jahod, dostatečné množství vápníku a bílkovin. Stejně jako všechny odtučněné jogurty obsahuje zahušťovadlo. Cenově je průměrný - 8,80 koruny za 150 mililitrů.

skutečně měly blahodárné účinky, je, že jich bude v jogurtu dostatečné množství. Tedy alespoň 10 milionů na gram. Nová vyhláška bude od dubna příštího roku požadovat ještě o řád víc. Jen tak mimochodem, živé bakterie musí mít každý jogurt, kdyby je neměl, už by to nebyl jogurt, ale třeba mléčný dezert. Všechny testované jogurty až na jeden je skutečně měly (i když některé by podle nové, přísnější Tou výjimkou byla Jogobella německé firmy Zott. Místo 10 milionů jich měla o dva řády méně - jen 100 tisíc. Ve všech třech vzorcích, které v laboratoři měřili.

Nejchutnější není nejlepší

Nejvíce porotcům, kteří hodnotili jogurty naslepo, chutnal Danone s kousky ovoce. Mezi smetanovými Choceňský a mezi nízkotučnými Yoplait lehký košík. Dobrými známkami za chuť ocenila porota z kroměřížské potravinářské školy i jogurty Kapucín, Ehrmann a smetanový Florian. Nejméně chutnal Jogurt z jižních Čech Agroly Jindřichův Hradec. Ten naopak dopadl nejlépe v hodnocení výživové hodnoty - má nejvyšší obsah bílkovin a vápníku. Nejvíce se totiž blíží klasickému jogurtu. Ten je hustší, méně krémový a kyselejší než ostatní jogurty. Každému nechutná, ale má i dost příznivců, kteří jsou ochotni za něj dát vyšší cenu. "Spotřebitel už není na klasické jogurty zvyklý," říká Jarmila Vytřasová z pardubické univerzity. "Dnes se do jogurtů přidává želatina a škroby, což zjemňuje chuť. Jogurt je pak jemnější, lehčí a zvláště dětem víc chutná."

Výrobci někdy klamou

Jogurt se vyrábí jen z mléka a mléčných kultur, mléko se však musí zahustit, většinou sušeným mlékem. To je drahé, proto se nahrazuje zahušťovadly, většinou chemicky upravenými škroby nebo želatinou. V některých zemích se takový výrobek nesmí jmenovat jogurt. V Česku to dovolené je, ale zahušťovadla musí být uvedena na obalech. Škroby zatajily dva jogurty - Bio Vianatur a Milli trojský smetanový. Test vůbec ukázal, že na údaje výrobců se nelze vždy spolehnout. Například Choceňský smetanový má vápníku jen 654 mg/kg, ač na obale uvádí hodnotu mnohem vyšší 1600. Ehrmann Jogurt Plus má tuku téměř dvakrát více, než kolik stojí na obale.

Chcete vědět, který jogurt je kvalitní a chutný zároveň? Klikněte ZDE a dozvíte se výsledky našeho testu dvaceti jahodových jogurtů.

Proč jíst jogurt

  • kvůli vápníku, nezbytnému pro růst a udržování kostí
  • kvůli bílkovinám - jedna 150gramová porce dodá zhruba čtvrtinu denní dávky
  • kvůli mléčným bakteriím - působí příznivě na zažívací trakt; pro lidi, kteří nemohou pít mléko, jsou zakysané mléčné výrobky stravitelnější
  • bílé jogurty jsou z výživového hlediska cennější než ovocné, mají méně aditiv, méně cukru a více cenných živin; odtučněný ovocný jogurt je zhruba stejně energetický jako plnotučný bílý jogurt
  • zahušťovadla se přidávají zejména do odtučněných jogurtů; jakmile se totiž sníží obsah tuku, zhorší se i chuť
  • méně cenné než jogurty jsou z výživového hlediska různé mléčné dezerty, i když základem k jejich výrobě byl jogurt; jsou většinou energeticky bohaté s vysokým obsahem tuku a cukru.