V současné době firma McDonald’s v Česku provozuje 93 restaurací; ilustrační foto

V současné době firma McDonald’s v Česku provozuje 93 restaurací; ilustrační foto | foto: iDNES.cz

McDonald’s svěří Čechům další restauraci, franšízantů bude už osmnáct

  • 189
Nejznámější americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's rozšiřuje v Česku franšízy. Od listopadu přebírá restauraci v Praze na Černém Mostě podnikatelka Silvia Muranská. Stane se tak další ženou, jíž společnost v Česku svěří svou restauraci.

Muranská dobře zaběhlou restauraci v obchodním centru na Černém Mostě přebírá v neděli. Počet franšízantů rychlého občerstvení se tak v Česku zvýší na osmnáct.

Nejedná se přitom o novinku. Firma McDonald’s provozuje v Česku 93 restaurací, z toho 72 procent je v rukou franšízantů.

Silvia Muranská není první ženou, která povede restauraci McDonald’s. Tou se stala v roce 1997 brněnská podnikatelka Renata Roubínková Baierová. Dnes je pod jejím vedením již osm restaurací tohoto rychlého občerstvení.

Americká centrála českým podnikatelům dlouhodobě důvěřuje. Dvě z jejích restaurací se dokonce dočkaly i předání do druhé rodinné generace. Průměrně tak na jednoho českého franšízanta připadají více než tři restaurace.

„Podporujeme české podnikatele a doufáme, že se řady našich franšízantů budou i nadále rozšiřovat. Vidíme totiž, že franšízanti přistupují k restauracím jako k rodinnému podniku, což je nespornou výhodou pro každou provozovnu, zaměstnance i zákazníky,“ říká Tomasz Rogacz, generální ředitel společnosti McDonald’s v České republice.

„U nových zájemců o franšízu McDonald‘s přitom nejde o institucionální investory. Máme zájem o jednotlivce, kteří se podnikání zhostí právě formou rodinného byznysu,“ dodává.

Dostat licenci od McDonald’s není tak snadné

Firma nerozdává licence jen tak někomu, celosvětově má nastavená striktní vstupní kritéria. Podmínkou pro získání franšízy je roční praxe v provozu a to na každé pozici od servisu zákazníkům až po řízení pobočky. Zájemce musí prokázat i silné manažerské schopnosti.

Společnost tak má jistotu, že restaurace bude pod vedením podnikatele ziskově stabilní a dlouhodobě perspektivní. „K tomu patří nesporně i jistota pro zaměstnance, protože budoucí franšízanti musí prokázat vedle všeho i velmi dobrou schopnost řízení lidí,“ říká Petr Zlínský, franchising manažer společnosti v ČR.

Tuzemské restaurace McDonald’s zaměstnávají na čtyři tisíce lidí. To je řadí na přední příčky zaměstnavatelů v Česku v oboru restauratérství.

První restauraci otevřeli bratři McDonaldové v roce 1940 v Kalifornii. Rozmach společnosti ale nastal až v roce 1955, kdy ji převzal syn českých emigrantů, podnikatel Ray Kroc.

V současné době McDonald’s Corporation provozuje více než 36 tisíc restaurací ve sto zemích světa. Do Česka se síť dostala v březnu 1992, kdy byla v Praze ve Vodičkově ulici otevřena první restaurace.