SZPI zachytila sýr mozzarella s nižším obsahem sušiny. Prodával se v Aholdu. | foto: SZPI

Inspekce: Do Česka letos přišlo mnohem víc ošizených mléčných výrobků

  • 61
Sýry s nedostatečným množstvím sušiny i jogurty s českou vlaječkou vyráběné v Německu. Státní zemědělská potravinářská inspekce má letos mnohem víc práce při kontrole mléčných výrobků z dovozu. Těchto problémových potravin letos zachytila téměř čtyřikrát víc než loni.

„Počet nevyhovujících vzorků mléčných výrobků s původem mimo ČR jsme v roce 2015 zaznamenali celkem 122. V letošním roce jsme jich zjistili téměř 4x více, přesně 472,“ řekl iDNES.cz mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal.

Inspekce nemá přesný žebříček zemí, z nichž se problémové mléčné výrobky dovážejí, podle webu Potraviny na pranýři se však mezi zeměmi nejvíce vyskytuje Polsko a Německo, v menší míře také Slovensko a další státy.

Inspekce nedává jednoznačné vysvětlení toho, co je důvodem tohoto prudkého nárůstu nekvalitních, falšovaných nebo dokonce nebezpečných potravin. „Může to být mléčná krize, ale také sankce vůči Rusku,“ spekuluje mluvčí.

Mezi nejnovější zásahy SZPI v této oblasti patří zachycení falšovaných sýrů v obchodních řetězcích Billa a Ahold.

V prvním případě se jednalo o tavený sýr Cheesy Singles with Cheddar německého výrobce Bonifaz Kohler, který měl nižší než deklarovaný obsah sušiny. Etiketa slibovala 49 procent, skutečnost byla 47,27 procenta. Mléčná sušina zásadním způsobem utváří kvalitu mléčného výrobku.

Ve druhém případě měl výrobek v síti Aholdu Mozzarella Galbani di latte di Bufala Mini s datem použitelnosti do 18. června z Itálie obsah sušiny 36,45 procenta namísto 40,5 procenta. Navíc byl sýr tučnější - namísto uvedených 52 procent 65,93 procenta.

Inspekce v obou případech zahájila správní řízení o uložení pokuty a předeslala, že intenzivní kontroly problematického segmentu budou pokračovat.