Německo (a obzvlášť Bavorsko) je známé pivem i pohostinností. Ilustrační foto

Německo (a obzvlášť Bavorsko) je známé pivem i pohostinností. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Německo: Země fotbalu a rozmanitých pivních chutí I.

  • 1
Až v polovině června vyběhnou nejlepší týmy světa na zelený pažit, vypukne šílenství, které každé čtyři roky sledují miliardy lidí. A protože Německo není jen fotbalovou velmocí, nýbrž patří i mezi pivovarnické velikány, může se český fanoušek těšit na svůj nejoblíbenější mok – pivo.

Kdo se rozhodne vychutnat si místní atmosféru se vším všudy, určitě neprohloupí. Vždyť v Německu je víc než dvanáct set fungujících pivovarů, z čehož polovina je v Bavorsku. A z této poloviny je další půlka v okruhu jedné hodiny jízdy autem z Bamberku.

Německo, ačkoliv by se to nemuselo díky všudypřítomným značkám pils zdát, má co nabídnout i zmlsanému pivnímu gurmánovi. Vždyť tolik pivních stylů, které nám tu nabízejí, najdete pohromadě snad jen v Belgii a Spojených státech.

Článek vznikl ve spolupráci
s časopisem BarLife

Vévodícímu Bavorsku s jeho pivy weizen, helles, doppelbock, rauchbier a dalšími zástupci úspěšně sekundují i jiné oblasti – hlavní město s berliner weisse, které si svojí kyselostí nezadá s belgickým lambikem, Kolín nad Rýnem s pivem kölsch a sousední Düsseldorf s altem. Najdeme však spoustu i jiných regionálních specialit.

V Bamberku se vaří Rauchbier
Bamberk. Město, které u nás proslavily podezřelé výlety čelních představitelů ČSSD, v sobě skrývá něco, co až vyráží dech. Žádné jiné město totiž není tak spjaté s jedním pivním stylem právě tak, jak je Bamberk.

Tím pivním stylem je rauchbier, do češtiny volně přeloženo jako "nakuřované pivo". Ne že by se toto pivo po světě nevařilo, ale jedině zde místní pivovary vaří rauchbiery kontinuálně. Všude jinde se jedná o reinkarnaci zašlých časů. A čím že se tento pivní styl vyznačuje? Odpověď hledejme v samotném názvu.

Jak se Rauchbier vyráběl? Namočený ječmen se tenkráte sušil buď na vzduchu, což bylo jednak zdlouhavé, a také ne všude to klimatické podmínky dovolovaly, nebo se sušilo na přímém ohni. Nelze se proto divit, že slad nasál kouřmo, které ho sušilo, což se v důsledku přeneslo do koncové chuti piva.

Pokud rauchbiery nejsou zrovna vaše "parkety", v Bamberku se nudit nebudete. V okolí města najdete na sto pivovarů a výběr jak značek, tak i pivních stylů je opravdu bohatý. Ale pokud do Bamberku zavítáte, byl by hřích nakuřovaná piva vynechat.

POKRAČOVÁNÍ O PIVNÍCH SPECIÁLECH ČTĚTE ZDE