Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nemoc šílených krav vyvolává obavy

aktualizováno 
V Česku zatím nemáme ani jednu šílenou krávu a nebezpečí podle odborníků nehrozí.
V Česku zatím nemáme ani jednu šílenou krávu a nebezpečí podle odborníků nehrozí. Přesto zájem o hovězí maso klesá a otázek, co lze a nelze bez rizika jíst, přibývá. Lidé mají stejné obavy jako v zemích, kde se nemoc šílených krav vyskytla. Ostatně nestravují se jen doma, ale cestují i do zahraničí.

Když si uvědomíme, že ve Švýcarsku, které patří mezi země s výskytem BSE, veterináři odhalili jen čtvrtinu nemocných krav, a tři čtvrtiny tedy skončily v podobě bifteků, svíčkové nebo špekáčků v žaludcích spotřebitelů, opatrnost je na místě. "Existuje několik hladin bezpečnosti. A z dosud známých údajů lze vyvodit, že zdaleka ne vše je o této neobvyklé infekci známo," zdůvodňuje neurolog Martin Bojar svou radu: "Žádné tatarské bifteky, raději žádné minutky a málo tepelně zpracované maso. Velký pozor na paštiky a uzeniny ze zemí, kde byly popsány desítky a stovky případů nákazy BSE." Kromě Velké Británie je to Irsko, Francie, Španělsko, Portugalsko a Německo. Potíž je v tom, že z obalů potravin většinou zákazník nepozná, jakou část hovězího dobytka výrobce použil. Některé vnitřnosti se mohou bez obav zpracovávat nebo přímo nabízet zákazníkům, jiné patří k takzvaným specifickým rizikovým surovinám, které se nesmějí používat a musí být likvidovány. Proto se v obchodech neprodává hovězí mozek, brzlík nebo slezina, ale játra, srdce nebo plíce ano. Problém je v tom, že černá listina rizikových surovin, která platí pro země Evropské unie, se stále rozšiřuje, naposledy na ní přibyla střeva.

Kde končí jednotlivé části skotu

V OBCHODECH *
maso a vnitřnosti (srdce, plíce, játra, dršťky, jazyk).

V KAFILÉRI °
Rizikové části (mozek, mícha, oči, mandle, brzlík, slezina) se likvidují.

V POTRAVINÁCH +
střeva (špekáčky, točený salám, ale ne klobásy), vnitřnosti (uzeniny, hamburgery, ra - violi), rohovina (bujony, ochucovadla).

V MLÉKÁRNÁCH *
Mléko, sýry a mléčné výrobky.

V KRMENÍ PRO ZVÍŘATA +
Všechny části, které se nepoužívají pro lidskou výživu a nepatří mezi specificické rizikové suroviny.

V ŽELATINĚ +
(technické nebo potravinářské) Vyrábí se z kůží a kostí, přidává se do mnoha potravinářských výrobků včetně jogurtů.

V MASOKOSTNÍCH MOUČKÁCH +
Jateční odpad, který se nedá zužitkovat jinak a nepatří do specifických rizikových částí, se zpracovává na masokostní moučky. Ty se pak přidávají do krmiv pro zvířata, nesmí se však dávat skotu.

V OSTATNÍCH VÝROBCÍCH
Hovězí kůže se zpracovává na boty, kabelky, z kostí a chrupavek se vyrábí například klih.

* - podle současných vědeckých poznatků bezpečné
+ - opatrnost je na místě
° - nebezpečné


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu
Většina směsi z toxických vajec na Slovensku již byla použita

Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil, které v uplynulých týdnech skončily ve čtyřech bratislavských hotelech, byla již...  celý článek

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.