Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Není důvod vzdát se čokolády

  13:52aktualizováno  13:52
Luxus, slast, vášeň, jemnost, pokušení, láska.. žádný jiný druh potravin se nepojí s takovými výrazy jako čokoláda Žádný jiný také není opředen tolika mýty a předsudky. O čokoládě se říká, že povzbuzuje, uklidňuje, odstraňuje nudu, depresi a vyvolává chuť na lásku. Mnohé z účinků, ať kladných či záporných, jež jí jsou připisovány, nejsou prokázány. I když chybí vědecké důkazy, že čokoláda působí proti stresu nebo jako afrodisiakum, proč se jí vzdávat nebo ji uždibovat tajně s pocitem hříchu?

K ničemu takovému není důvod. Třebaže je hodně kalorická.

O povzbuzujících a antidepresivních účincích čokolády toho bylo už napsáno mnoho. Stále se však neví, jakou roli při tom hraje psychika. Zda čokoláda zlepšuje náladu jen tím, že vyvolává příjemné pocity, nebo zda na organismus působí bioaktivní látky teobromin a kofein a hořčík, kterého je v čokoládě mnoho a o němž se soudí, že má protistresové účinky.

"Není prokázáno, jestli čokoláda funguje chemicky, nebo psychicky," říká Jana Čopíková z Vysoké školy chemicko-technologické. "Je však dokázáno, že lidé, kteří jedí čokoládu, nejsou tlustší než ostatní, protože nikdy jí nesnědí moc," vyvrací jeden z mýtů Jana Čopíková. "Čokoládou se nelze přejíst jako mastnou husou," tvrdí odbornice na čokoládu.

Čokoláda se také neprávem ocitá na černé listině potravin s vysokým obsahem cholesterolu, v blízkém sousedství bůčku. Ve skutečnosti kakaové máslo obsahuje mastné kyseliny, které snižují "špatný" cholesterol, aniž ubírají toho "dobrého".

O čokoládě se říká, že je drogou. Lze si na ni vypěstovat stejnou závislost jako na drogách? "Jistě, dá se mluvit o závislosti, i když trochu jiné než té na cigaretách nebo alkoholu," říká Jana Čopíková, která sama sebe nazývá čokoholikem. "Nejím sladké, ale jakmile nemám tři dny čokoládu, už to pocituji. Dobrou čokoládu mít musím."

Výsledky vědeckých výzkumů tedy dávají za pravdu tezi o sladké, ale zdravé droze. Stimuluje fyzickou i duševní aktivitu, dodává energii a dobrý pocit, to vše prakticky bez vedlejších účinků, žádná nespavost ani tělesný neklid, žádné přibírání na váze. Pouze nedostatek čokolády může - u abstinujícího čokoholika vyvolat lehký stav úzkosti. Spíš než o toxikománii se tedy mluví o "čokoládomanii". S přibývajícími vědeckými poznatky přibývá i jistota, že kakao si skutečně zaslouží jméno, které dostalo před více než dvěma sty lety: theobroma, "pokrm bohů".


Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Špatně nastavený systém: biomrkve je v Česku málo, hovězího moc

Na ekologické zemědělství v Česku šlo loni přes 30 milionů eur. Ne vše z dotované produkce však končí v obchodech s logem bio. Kvůli chybějícím zpracovatelům...  celý článek

Ilustrační snímek
V doplňku na podporu erekce našla inspekce látku, která je jen na předpis

Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v doplňku stravy pro podporu erekce s názvem MAXXES nepovolenou látku sildenafil, která může být pouze v...  celý článek

Druhé finálové utkání hokejové extraligy mezi Kometou a Zlínem (18. dubna)...
Podniky diskriminovaly nevidomé i fanoušky Komety, odhalila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích. Inspektoři za to uložili tři pokuty v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.