Skladba jídelníčku i množství jídla byly tedy přibližně stejné, lišil se ale způsob přípravy. První menu kuchař uvařil dietně - zeleninu a brambory v páře, kuřecí prsa na grilu, polévku z drůbežího vývaru a zeleniny, tiramisu vytvořil z netučného tvarohu a cappucino ušlehal z netučného mléka. V druhém případě kuře usmažil, k němu přidal hranolky a tatarku, zeleninovou polévku zahustil smetanou, tiramisu a cappucino připravil klasicky po italsku - ze šlehačky. Víc než trojnásobný rozdíl v množství energie způsobily tuky. Jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Zatímco první jídlo jich obsahovalo jen 13,32 gramu, v druhém měl 13 gramů tuků jen samotný předkrm a celkový obsah dělal 110,46 gramu.
"Kdybych chtěl všechnu energii spálit, musel bych nasadit minimálně osm hodin ostré chůze," komentuje kalorickou variantu jídelníčku Štěpán Svačina ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Pokud by si zvolil lehkou variantu, měl by naopak šanci, že zhubne. "Běžný přejídavý Čech, který se najednou rozhodne žít zdravě, by po takovém příjmu asi začal hubnout." A člověk, který nepotřebuje hubnout, ale ani tloustnout? "To je velice individuální. Záleží na jeho fyzické aktivitě a věku," říká specialista obezitolog. "Starší člověk, který se nepohybuje, by určitě neměl jíst v součtu za den víc než 7000 kilojoulů.
Mladý člověk, který má fyzickou zátěž, může přijímat i víc než 12 000." Jak známo, energie potřebujeme jen tolik, kolik jí spotřebujeme. Dopřeje-li si člověk denně jen o 200 kJ víc, než je schopen spálit, za rok se přebytek projeví v podobě dvou kil navíc. Při úvahách o stravě se však nelze řídit jen počtem joulů. Neškodí si však pár čísel připomenout: každý druhý Čech má nadváhu a zhruba pětina lidí je obézních. Česká republika je na druhém místě v úmrtí na nemoci srdce a cév. Ročně na ně zemře každý druhý muž.
Zdravá výživa stále mnoho otazníků
O zdravé výživě toho bylo již napsáno mnoho a málokterý časopis se dnes obejde bez speciální rubriky o zdravém jídle. Přesto stále existuje řada mýtů, omylů či nezodpovězených otázek na toto téma. O odpovědi na některé z nich, které do redakce zaslali čtenáři MF DNES, jsme požádali dvě odbornice členku Společnosti pro výživu Janu Dostálovou a Václavu Kunovou z Fóra zdravě výživy.